Va amintiti articolul cu 3 tipuri de angajati in turism? Promiteam acolo ca revin si cu tipuri de clienti in industria ospitalitatii. Iata cateva tipuri de clienti in industria ospitalitatii:
Tremuriciul – asta ar face orice sa-i faci o reducere sau chiar sa nu plateasca nimic. Iti mananca tot din farfurie si zice ca nu vrea sa plateasca pentru ca nu i-a placut deloc mancarea si chiar ca are indigestie. E tipul de zgarcoman care nu lasa ciubuc si se targuieste pentru orice. Iti goleste bufetul de mic dejun si-l duce in camera sa-l aiba la pranz. Tremuriciul s-ar putea sa-ti bea apa din MiniBar si sa-ti puna apa de la robinet in schimb, sa nu-ti spuna nimic la check-out.
Parvenitul – asta e tipul de client care aplica zicala “Clientul nostru, stapanul nostru” intr-o maniera extrema si total gresita. Are impresia ca i se cuvine totul si ca este stapan si pe cladire si pe personalul locatiei. Este tipul de client care sparge seminte la dineul unui hotel de 5 stele sau fumeaza in locurile in care acest lucru este interzis pentru ca “io am dat 500 euro de persoana sa fac ce vreau eu aici, ce-mi zici mie ce sa fac?!”
Timidul off-line (curajosul on-line) – acesta iti spune ca e totul in regula cand il intrebi “pe viu” dar in sinea lui de abia asteapta sa ajunga acasa sa-ti scrie un review negativ si sa povesteasca tuturor ce “naspa” ai fost. Ii e frica sa te confrunte fata in fata.
Normalul – acest tip de turist (de obicei strain) stie sa se bucure de momentele frumoase si sa ignore neajunsurile. Daca are ceva probleme ti le spune cu deschidere si intelegere. Coopereaza si se bucura de vacanta, e tipul ideal de client in industrie
Masochistul – este clientul fidel mereu nemultumit! Se plange, iti scrie review-uri, face reclamatii, dar revine cu aceeasi placere din nou si din nou! Nu intelege sintagma “Daca nu-ti convine, evita-ne brusc!”
Cumparatorul sub acoperire, fara acoperire – probabil ca stiti de Mistery Shopping ( un instrument de evaluare a serviciilor pentru clienți prin intermediul căruia se evaluează în ce măsură angajații care interacționează cu clienții finali cunosc, respectă și implementează corect regulile și procedurile impuse de firmă.) Un client misterios (sub acoperire) este platit de catre companie sa evalueze fiecare aspect al produsului/serviciului si respectarea procedurilor. Ei bine, turistul misterios face asta gratis. El nu se bucura de locatie, atmosfera si servicii ci cauta “sa bage de vina”. Pentru ca in principiu te poate enerva cam orice!
Nehotaratul – asta nu stie niciodata ce vrea dar are pretentia ca tu sa stii si sa-i raspunzi la intrebari nepuse. Pentru el trebuie sa fi un fel de psiholog turistic. Sa-i pui intrebarile potrivite pana stie ce vrea.
Daca mai aveti si alte experiente si tipuri va invit sa le scrieti la comentarii! Multumesc.
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.