Tuesday, September 26, 2023

SKV, sasii, cabanele si romanii

By on 23 februarie 2015 4 2442 Views

Zilele trecute citind istoria cabanei Malaiesti, construita de SKV (Siebenburgischer Karpatenverein) adica de clubul de munte al sasilor, infiintat in 1880, m-am gandit si la restul cabanelor construite de acestia: Negoiu, Bâlea-Lac și Bâlea-Cascadă, Podragu, Urlea, Barcaciu, Suni, Prejba, Negovanu, Surianu, Parâng, Piatra Craiului, Mălăiești, Cabana Omu, Postăvaru. Unele au fost privatizate si arata acceptabil, altele arata sub orice critica si nu mai sunt folosibile, au fost vandalizate si distruse. Pe langa aceste cabane, sasii iubitori de munte au construit si refugii si case de vanatoare.

Si intrebarea care mi-a venit in minte a fost: cum de sasii au putut construi atatea cabane si locuri de odihna si noi romanii nu le putem nici macar intretine, d-apoi sa mai construim altele noi ?!

Joi seara, am aflat de la Adrian David, seful serviciului Salvamont Sibiu, in InfoTripul de la Arena Platos, ca si statiunea Paltinis a fost initiata de SKV si de sasi si ca ei au construit primele case de odihna in 1894 dupa o investitie echivalenta cu 300 km de aur. Bun, deci e vorba si de resurse. Desi initial vroiam sa dau vina doar pe incapacitatea noastra de a ne uni si de pune osul pentru a face ceva impreuna, pe invidii si ego-uri lamentabile si pe mentalitati, se pare ca e vorba si de resurse. Si noi, la Dianthus, vrem sa construim un centru de vacanta pentru tineri, unde sa facem educatie ecologica, sportiva si montana, tabere si asa mai departe, dar ne chinuim de ani buni sa strangem fonduri pentru un teren macar, in apropierea Mediasului.

Voi ce credeti ? De ce sasii au putut construi atatea cabane si locuri de odihna si noi romanii nu le putem nici macar intretine, d-apoi sa mai construim altele noi ?!

Next Post

Violenta nu se tolereaza!

5 martie 2015 0
4 Comments
  • Mihai Hudea 9 ani ago

    pai pana la primul razboi mondial, romanii din Transilvania erau cel mult "tolerati" , condamnati la non-fiinta politica si economica. Nu aveau voie sa construiasca biserici din piatra, ce sa mai vorbim de cabane montane. Presupun ca e greu de intretinut o cabana pentru cateva zeci de turisti pe luna in conditiile in care nu ai drum de acces sa vii cu SUV-ul ca la Balea Lac si sa dai cu cardul.

  • dan ilcus 9 ani ago

    Nare nici o legatura. Simplu, erau legi. LEGI. Deocamdata in statul Roman, de la infiintare, legea a fost de kk. Bolsevicii au pus la pamant ce nu era inca ridicat. In ultimii 25 sau dat numai faradelegi. O comparatie romani vs sasi e neproductiva si falsa. Legea mama, legea. Dar ase numa pentru deliciu nestiutorilor: TOT ce au facut sasii, au facut cu pamantul, banii si munca romanilor. Au pus SI ei bani, au muncit SI ei … da’ ever never fara romani. Iar pamant, numa cat o adus din Bavaria, Lotharingia, etc. Sa nu ne hazardam. Restus povesti si imaginatii.

  • Nare nici o legatura. Simplu, erau legi. LEGI. Deocamdata in statul Roman, de la infiintare, legea a fost de kk. Bolsevicii au pus la pamant ce nu era inca ridicat. In ultimii 25 sau dat numai faradelegi. O comparatie romani vs sasi e neproductiva si falsa. Legea mama, legea. Dar ase numa pentru deliciu nestiutorilor: TOT ce au facut sasii, au facut cu pamantul, banii si munca romanilor. Au pus SI ei bani, au muncit SI ei … da’ ever never fara romani. Iar pamant, numa cat o adus din Bavaria, Lotharingia, etc. Sa nu ne hazardam. Restus povesti si imaginatii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.