Criza financiara globala ne afecteaza direct. Dincolo de declaratiile de anul trecut ale marilor economisti care sustineau ca economia Romaniei duduie si ca aceasta criza de natura financiara nu are cum sa ne afecteze ( ca si cum economia Romaniei ar fi inchisa intr-o carapace ), resimtim cu totii aceasta problema . Fie ca banca ne-a marit, cu deosebita nesimtire, rata dobanzii si si-a adaugat diferite comisioane, fie ca aveam creditul in euro si paritatea a luat-o razna, sau a ajuns la valoarea reala sau ca ni s-a micsorat salariul sau ca am fost disponibilizati, simtim criza pana la os. Si atunci te gandesti cum e posibil ca ministrii economiei si orice ministru ( ordonator principal de credite) sa fie numit primordial pe criterii politice si nu pe criterii de competenta profesionala.
In fine…revenind la criza financiara toti deontologii si papagalii TV dezbat efectele crizei, care sunt evidente, si incearca , fara nici un succes, sa prezica viitorul din prisma crizei financiare. Ce nu fac ei, cel putin din cate stiu eu, si ar trebui, e sa discute si despre originile crizei, despre ce anume a provocat criza financiara. Putem sa ne complacem in a crede ca e un ciclu economic, sau ca e o urmare fireasca a sistemului capitalist, imperfect, ca e proiectarea in realitate a tezelor marxist-leniniste, conform carora, indiferent de sistemul politic, tot se va ajunge la comunism.
In sfarsit, cineva, nu din Romania, fireste, pune aceasta problema.
Ca un preambul la articolul din The Guardian, fac precizarea ca aceasta criza globala ar putea avea, doua cauze. Promotorul acestei teze este Dn-ul Lector Doctor Radu Nechita, presedinte al Centrului Independent de Studii in Economie si Drept.
Prima cauza ar putea fi, ipotetic, sistemul capitalist, care e imperfect si prin dereglementare da voie omului sa-si manifeste lacomia, inclinatia spre speculatie si prin acestea sa treaca limitele financiare prin supraevaluare si imprumuturi peste solvabilitate. A doua cauza ar putea fi exprimata prin greselile politice si de reglementare, modul in care statul si-a asumat roluri pe care nu le-a sustinut si in real, greseli ale unor oameni politici, aflati la carma unor institutii financiare, organizatii decizionale.
Eu pledez clar pentru a doua cauza, iar The Guardian vine cu dovezi foarte relevante. Articolul mi se pare excelent.
The worst economic turmoil since the Great Depression is not a natural phenomenon but a man-made disaster in which we all played a part. In the second part of a week-long series looking behind the slump, Guardian City editor Julia Finch picks out the individuals who have led us into the current crisis
- Julia Finch, with additional reporting by Andrew Clark and David Teather
- The Guardian, Monday 26 January 2009
9 Comments
Pai stii care e faza? Cand leul era la 3,2 si bursa la maximele istorice, ai nostri ziceau ca ne corelam cu pietele internationale, ca suntem cei mai tari (la fel ca “aia dezvoltati”)! Acum, ca vine criza, nu, nu ne mai corelam, suntem “in carapace”. Cred ca cel mai trist este, pe langa faptul ca avem ministri “care este”, ca suntem un popor care nu are nici demnitate, nici personalitate.
P.S.: Check out my new post! E cu referire indirecta la treaba asta…:)
Romanii in criza…
http://cristinamoldovan.wordpress.com/2009/01/27/romania-secolului-21/
Am vazut aseara la stiri. Foarte tare. Da oricum in comunism nu sarea nimeni asa, ca o luai rau de tot daca te manifestai ca gibonul…
Pai noi suntem prea mici sa putem face ceva.Asa ca suntem la mana altor state mai puternice,cand se rezolva la ei, va fi bine si la noi.
pai da, numai economistii ne puteau duce in criza , traiasca inginerii!
La noi este criza doar cand trebuie sa te plangi pe la TV, ca daca te uiti la cosuri de cumparaturi prin supermarket iti dai seama ca practic…suntem plini de bani… Romanii arunca la gunoi o gramada de mancare pe care o cumpara si nu o pot consuma in timp util, dar cumpara….
Dar un lucru este sigur…in economisti nu poti avea niciodata incredere…mare noroc cu inginerii!!!
Popica’ tu pe c lume traiesti? In primul rand, daca e cum spui tu k lumea cumpara in neshtire din magazine, cum iti explici cresterea somajului, scaderea vanzarilor, incetarea activitatii unor fime, scaderea investitiilor s.a.m.d. In al 2-lea rand dak nu ar exista economisti ar fi vai d noi….d ce nu reglementeaza inginerii problema daca sunt atat de istetzi…pana la urma tot economistii o vor face…si in legatura cu criza parerea mea e k sistemul bancar e principalul responsabil.
@Popica, normal ca lumea cumpara de mancare, ca are o nevoie primara de satisfacut…FOAMEA…acu daca cumpara prea mult nu stiu…:) Criza loveste in industria auto, electrocasnice etc.
@Iulia – cred ca sistemul bancar are o mica parte din vina, sunt institutii private care cauta sa-si maximizeze profiturile. Daca bancile centrale/statul le-ar fi impus normele existente in momentul de fata, constiente fiind (ele, bancile centrale) ca economia e bazata pe consum nu pe productie, nu s-ar fi ajuns aici…parerea mea…
Feri, tu te referi strict la criza din tara noastra sau la criza globala? eu zic k productia ar treb sa fie d.p cu consumul si nu cred k niste institutzii private ar putea avea o influentza atat d mare asupra economiei mondiale…iar bancile sunt cele care au un rol f important in mentinerea echilibrului economico-fin al unei tari. Ele pot influentza rata inflatiei (si automat rata somajului), cursul valutar, rata dobanzii iar anumite greseli ar putea declansa situatii de criza…asta mi se pare cea mai plauzibila explicatie…acum nu pot sa-ti contrazic parerea pt k nu sunt suficient d documentata. dar am mai citit p site-urile oficiale ale BNR, BCE si BM….
@Iulia, daca citesti articolul din The Guardian ai sa-ti dai seama despre ce vorbesc … 🙂