Sunday, April 14, 2024

Mighindoala – mai mult decat un sat parasit

By on 23 martie 2015 2 7832 Views

Duminica am fost cu niste prieteni in satul Mighindoala, cu bicicleta. Mighindoala (sau Engelthal) este un sat situat la 15 km de Seica Mare, comuna de pe DN14 intre Medias si Sibiu.

Satul este “vestit” pentru faptul ca este “aproape” parasit, in momentul de fata locuind doar doua persoane aici, iar accesul se face pe drumuri forestiere impracticabile cu masini mici. Pe vremuri populatia satului era de peste 200 de locuitori. Este inconjurat de dealuri si paduri, biserica romaneasca a ramas de mult fara acoperis iar casele s-au surpat datorita alunecarilor de teren si a furturilor de caramida.

Biserica Romaneasca din Mighindoala

Biserica Romaneasca din Mighindoala

Biserica Evanghelica si terenurile aferente au fost luata in concesiune de catre o asociatie a unui artist neconventional care-si spune Tara von Neundorf. Am regasit pe usa bisericii contractul de concesiune pe 30 ani.

El doreste sa picteze peretii bisericii cu aspecte din viata si istoria sasilor.

IMG_1177

Biserica Evanghelica din Mighindoala

Va recomand mai jos un documentar foarte interesant despre Buia, Mighindoala si Tara Von Neundorf:

Atmosfera din sat, unde nu era absolut nimeni pe durata vizitei noastre, mi s-a parut cel putin ciudata. Pentagramele de pe casa artistului plastic, de la intrarea in biserica si din interiorul ei te pun pe ganduri. Simbolistica pentagramei este discutabila, de la semnul pagan al Satanei, la Sigiliul lui Solomon sau alaturarea cu Venus. Insa daca va uitati la documentar si faceti legatura cu alte simboluri din operele artistului, puteti trage anumite concluzii.

IMG_1149

Mai multe despre Engenthal – Valea Ingerilor aici. Unii zic ca au vazut ingeri aici, altii ca locul este posedat.

Next Post

Cu bicicleta in muntii Harghita

4 mai 2016 1
2 Comments
  • Daniela 9 ani ago

    Un documentar foarte interesant si de-a dreptul captivant.Pacat ca oameni ca Tara sunt prea putini si pacat ca nu ne mai prea intereseaza sa conservam ce mai avem.E un loc plin de istorie ,loc prin care a trecut chiar si Paul Goma,Soljenitin-ul Romaniei dar….pe cine intereseaza?Felicitari lui Alex Iacob pentru acest documentar si multumim Feri pentru ca ai impartasit cu noi aceste lucruri mai putin stiute.

  • Marius 9 ani ago

    ceea ce face acest tip Tara e sa denigreze poporul roman iar , sa nu uitm ca Sasi au asuprit secole intregi romani si nu le-au lasat timp de nimic fortandu-i sa munceasca pentru ei ….sa nu uitam cum sibiul erainchis ptr populatia romana si doar sasi aveau drepturi aici el efectiv ce e un asupritor sau cum se mai plimba un tip prin cisnadie care detinuse o parte din terenuri , normal ca sas si se plangea ca tineri de azi nu il mai respecta ca candva au fost ale lui (oricum furate de la tarani romani ) si ca generatia noua nu ii mai da acces pe terenurile cumparate de la el sau nu ii cere sfatul ce si cum sa traiasca ….. pleaca inapoi din tara de unde ai venit sasule dar stai ca nimeni nu te vrea nici acolo

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.