Sunday, July 14, 2024

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home1/feriteglas/public_html/wp-content/themes/pantograph/single.php on line 14

Aud de multe ori, in special la oamenii trecuti de prima tinerete, ca inainte era mai bine, pe vremea comunismului. Au asa un fel de nostalgie si regrete ca am trecut la capitalism. Uita foarte usor ororile ce s-au intamplat in era comunista, crimele securitatii si lipsa de libertate din acea vreme. Eu n-am prins mare lucru, aveam 5 ani la revolutie, insa in cadrul Festivalului Culturii Ortodoxe, la conferinta “Martirii crestini ai Rezistentei anticomuniste” am aflat niste lucruri absolut oripilante. Cum ca zona noastra era in proportie de 99% supravegheata de securitate si toti cei care indrazneau sa aiba manifestari anticomuniste erau pur si simplu ucisi si ingropati pe marginea drumului sau in tot felul de locuri ascunse. Cu sau fara dovezi, cu sau fara vreun temei, ce sa mai vorbim  de justitie sau o inmormantare crestina.

In acest context, orice melancolie, aluzie ca “inainte era mai bine” mi se pare oribila. In acelasi timp sunt recunoscator ca traiesc intr-o perioada de libertate de exprimare si miscare si brusc toate celelalte probleme par niste copilarii.

Mai jos aveti un interviu cu istoricul Marius Oprea, cel care a creat INSTITUTUL DE INVESTIGARE A CRIMELOR COMUNISMULUI, realizat de prietenul Mircea Hodarnau.

 

1 Comment
  • Dan Ilcus 8 ani ago

    99% este un procent ireal. Crimele securitatii … e un subiect complicat. erori si orori se fac si astazi de institutiile de stat. sa nu amestecam securitatea de dinainte si dupa 64. Asta stie si Marius Oprea, un tip ok, cercetator serios si care NU a creat IICC, care a fost creat prin lege, ci doar a condus … Oprea este membru fondator al Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului. In fine … astea-s detalii.
    PS. Clar ca inainte … nu era mai bine. la scara istorica … ramane de vazut 😉

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.