Monday, April 15, 2024

Fericirea si viata buna – cel mai lung studiu pe aceasta tema

By on 8 martie 2016 2 3108 Views

Prin intermediul clubului 5am am aflat de un studiu deosebit de interesant despre fericire. Este vorba de un studiu realizat in SUA, pe parcursul a 75 de ani despre fericire si satisfactie. Puteti urmari un clip video cu Robert Waldinger, Director la Harvard Study of Adult Development explicand in 12 minute la o conferinta Ted rezultatele studiului.
Concluzia studiului este foarte simpla: Calitatea relatiilor cu ceilalti ne determina sanatatea si fericirea. Nu banii, nu faima, nu posesiile. Singuratatea ucide, e toxica. In acelasi timp nu e important numarul de prieteni pe care ii ai, ci calitatea relatiei pe care o ai cu ei. Sa traiesti intr-un mediu ostil, negativist nu te  ajuta deloc.

Discutam zilele trecute cu mama despre niste cunostiinte care merg la munca in Europa. Unii, de exemplu, au mers primii ani  sa-si plateasca apartamentul, dupa aceea sa-si renoveze sufrageria, apoi sa-si cumpere nu stiu ce masina, mobila si asa mai departe. Intre timp au trecut 10-15 de ani in care au stat izolati de familie, intre straini, cu o viata intre pijama si salopeta si cu sanatatea subreda. Mergand mai departe, oare milioanele de romani plecati la munca in strainatate reusesc sa-si creeze acolo relatii sanatoase care sa contribuie la fericirea lor de zi cu zi? Oricat ai incerca, relatia cu vecinul cu care te-ai jucat in copilarie ani de zile, relatia cu varul sau matusa cu care ti-ai baut cafeaua fiecare duminica, relatia cu prietenii cu care ieseai la pescuit/la gratar/la munte in weekenduri  nu o poti reconstrui cu niste straini. Asta e parerea mea! Pana la urma o sosea mai buna, un sistem mai bine pus la punct, un oras mai curat si mai multa civilizatie pot compensa lipsa familiei si a prietenilor?

Sper ca prin acest articol sa-ti fi ridicat un semn de intrebare si sa te uiti in jurul tau, sa scapi de relatiile care iti afecteaza fericirea si sanatatea.

happiness

2 Comments
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.