Zilele trecute am alergat prin Wewern si Greweln printre multa multa leurda. Si asa de frumos da culoare padurii iar mirosul ei asemanator usturoiului (datorita caruia are denumirea populara “ceapa ciorii” sau “usturoi salbatic “) iti starneste pofte, incat am zis ca trebuie sa ma documentez despre aceasta planta. Si nu mare mi-a fost mirarea sa aflu cate efecte terapeutice are si ca este destul de rara in lume.
Denumirea latina este Allium Ursinum ( ursii o consuma ca medicamente, imediat ce iasa din hibernare) iar Leurda este o planta medicinala care traieste doar in padurile din Europa Centrala, neputand fi aclimatizata in nici o alta regiune si neputand fi cultivata, fiind o specie salbatica, prezenta in padurile de stejar, fag si frasin.
Leurda este, din punct de vedere terapeutic, mai puternica decat usturoiul si este declarata “planta mileniului trei” pentru efectele sale asupra sistemului circulator, digestiv si imunitar.
Principalele afectiuni vindecate cu ajutorul leurdei sunt:
– Tromboflebita si trombozele
– Sechelele dupa accidentul vascular
– Ateroscleroza si bolile cardiace asociate nivelului ridicat de colesterol
– Hipertensiunea arteriala
– Reumatismul
– Inlaturarea efectelor nocive ale nicotinei si fumatului
Se recolteaza frunze fragede, tinere, cu un cutitas pentru a nu zmulge planta cu totul din radacina. Aici gasiti 49 de retete delicioase cu leurda. E gratis in padure, e sanatoasa, pofta buna!
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.