Tuesday, November 26, 2024
24 februarie 2020

Echipamentele de protectie – un business de viitor

By 0 1258 Views

In ultimii ani se pune tot mai mare accent pe protectia muncii si pe drepturile lucratorilor. Fiecare firma trebuie sa aiba implementate un set de proceduri, o serie de documente si instructiuni care sa reduca la minim riscurile implicate de desfasurarea activitatii. Bineinteles, in functie de complexitatea activitatii desfasurate sunt diverse aspecte legale care trebuie respectate. In Romania exista Legea Securitatii si Sanatatii in Munca si normele de aplicare a acesteia, precum si instructiuni specifice de SSM (aceasta este prescurtarea cea mai folosita – Sanatate si Securitate in Munca).

Angajatorii au obligatii clare cu privire la echipamentele de protectie pe care trebuie sa le asigure muncitorilor. De la ochelari de protectie, masti, salopete sau incaltaminte si pana la hamuri si antifoane acestea trebuie sa fie in dotarea si folosinta muncitorilor din societatile comerciale. Amenzile sunt usturatoare, iar in cazul unui accident de munca lucrurile se complica foarte mult. Va recomand sa cititi legislatia sau sa luati legatura cu o firma specializata in acest domeniu.

Penurie de echipamente de protectie

Din pacate, epidemia de coronavirus a scos la iveala o lipsa acuta de echipamente de protectie individuale la nivel international. Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis un mesaj ingrijorator cu privire la penuria acestor tip de echipamente, in special a mastilor de protectie. Alte echipamente de protectie importante, cu stocuri limitate la nivel mondial, sunt manusile si kiturile de depistare a virusului, insa intreaga industrie a echipamentelor a fost bulversata de aceasta epidemie. Fata de cifrele obisnuite, cererea a fost in decursul saptamanilor trecute de pana la 100 de ori mai mare. Costurile s-au ajustat si ele in consecinta, anumite consumabile ajungand sa fie vandute cu pana la 20x pretul obisnuit.

Tedros Adhanom, directorul general al OMS, a facut cateva remarci in acest sens intr-o interventie din data de 7 februarie: „Apreciem companiile care au luat decizia sa furnizeze masti de protectie doar profesionistilor din domeniul medical. Stocurile sunt limitate, astfel ca trebuie sa ne asiguram ca le furnizam oamenilor care au cea mai mare nevoie, in locurile in care este cea mai mare nevoie. Prima prioritate este reprezentata de lucratorii medicali. Cea de-a doua prioritate sunt cei bolnavi sau cei care ingrijesc un bolnav.” De asemenea, Tedros a facut un apel la tari si companii pentru a se asigura o “corecta si rationala utilizare a proviziilor si re-echilibrarea pietei. Toti avem un rol de jucat in a ne tine unii pe altii in siguranta”.

 

Turcia ia locul Chinei in fluxul mondial al echipamentelor de protectie?

 Cotidianul turc Sabah a publicat un material la mijlocul saptamanii trecute cu privire la schimbarile intervenite in fluxurile comerciale mondiale ca urmare a coronavirusului. Conform acestuia, cererea ridicata de produse de protectie survenita in China, in tandem cu productia interna chineza afectata de inchiderile temporare de fabrici a reorientat fluxuri majore de productie si comert spre Turcia.

Intr-o prima faza, pe masura ce stirile despre virus s-au raspandit prin intermediul mass-media si social media, locuitorii oraselor chineze s-au grabit sa isi faca provizii de materiale de protectie de la magazinele locale. Acest lucru a determinat o epuizare aproape imediata a stocurilor disponibile.

In conditii normale, capacitatea Chinei de productie este de 20 de milioane de masti de protectie pe zi, ceea ce reprezinta aproximativ jumatate din necesarul global. Avand o parte din fabrici inchise, acest numar a scazut la aproximativ 10 milioane / zi, in timp ce doar cererea din China se situa in anumite saptamani pana la 200 milioane masti / zi. Ca un rezultat imediat, fabricile turcesti din zona Marii Negre (regiunile Zonguldak / Adana) au fost asaltate de cereri de productie. Unele dintre ele au precizat ca nu pot prelua comenzi noi cel putin pana in aprilie, capacitatile de productie fiind deja impinse la limita, unele unitati functionand 24/7 la capacitate maxima. Nevoia de masti de protectie si dezinfectanti chimici au crescut exporturile Turciei in luna ianuarie cu 20%.

Erkin Delikanlı, presedintele Federatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Instrumente Medicale a confirmat faptul ca Turcia primeste saptamanal comenzi de zeci de milioane de masti de protectie, atat din China cat si din Europa. De asemenea, acesta a subliniat ca exista o cerere ridicata in piata si pentru produse precum termometre, dezinfectanti, manusi si acoperitori pentru incaltaminte. In domeniul dezinfectantilor, Turcia poate produce mai mult pentru a acoperi cresterea.

Purtarea unei masti de protectie este una din masurile de preventie care limiteaza infectiile respiratorii, ajutand la limitarea raspandirii germenilor. Am vazut foarte multe folosite in Nepal, in zonele poluate. Totusi doar purtarea unei masti nu este suficienta, este necesara si adoptarea altor masuri de igiena personala.

Cred ca aceasta industrie este de viitor iar productia si comercializarea echipamentelor de productie reprezinta un business sustenabil in cele ce urmeaza.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.