Sunday, July 14, 2024

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home1/feriteglas/public_html/wp-content/themes/pantograph/single.php on line 14

Ecologia banilor [Coltul Frustratului]

By on 5 mai 2009 3 1041 Views

Extras din Jurnal De Weekend nr. 100. 20.000 cititori.  Pentru a citi editia ziarului Jurnal De Weekend click aici.

Ecologia banilor

Ecologia ocupă loc de frunte în bătălia ideilor contemporane.  Sumele alocate pentru prevenirea încălzirii globale de pildă sunt astronomice, chiar dacă fenomenul nu e cunoscut în intregime, şi nici metodele de prevenire sau combatere.

Pe mine mă irită cum oamenii, rasa superioară, şi-au luat un aer de superioritate, ei domină pământul tree growing in moneyşi fără ajutorul lor, în principiu financiar, planeta noastră, săraca, s-ar distruge.

Eu cred, că dacă am dezechilibra rău sistemele planetei, aceasta ar avea puterea să intre de exemplu într-o glaciaţiune şi în cateva mii de ani, dacă, personificându-l, l-am întreba dacă-şi mai aduce aminte de rasa umană, ar zice că a uitat, nu ştie, probabil nişte paraziţi. Raportându-ne la vechimea planetei, istoria umanităţi seamănă cu o furnică pe lângă un mamut.

A trebuit să treacă  mult timp până să ne gândim la sănătatea mediului înconjurător. Trebuie să treci de lupta pentru supravieţuire pentru a reuşi să te exteriorizezi şi să priveşti în afara cadranului propriu, să te gândeşti la viitorul naturii şi al urmaşilor tăi. Corect ar fi să ne gândim că noi depindem de mediu şi nu mediul înconjurător.de noi. Vrem să populăm planeta şi peste 500 de ani, atunci trebuie să ne reconsiderăm atitudinea faţă de ea. Natura nu depinde de noi să se salveze, ci noi depindem de natură ca să trăim.  Însă foamea de bani şi influenţă ne face să-i facem dispăruţi pe cei care cercetează şi inovează în domeniul energiilor alternative. Interesele petroliere sunt prea mari pentru a permite unei maşini electrice să circule pe străzile din ziua de azi. Multe invenţii şi cercetări  in acest domeniu sunt muşamalizate în cel mai brutal mod.

Paradoxul este că ne manifestăm egoismul doar pe termen scurt, în goana după bani, fără să ne aratăm această trăsătură dominantă pe termen lung, în fuga după supravieţuire.

Feri Teglas

3 Comments
  • Luciana 15 ani ago

    Tare mult imi place citatul semnat Green Peace care suna cam asa: “Doar cand ultimul copac a murit, ultimul rau a fost otravit si ultimul peste a fost prins, ne vom da seama ca nu putem manca bani!”. Aici este cuprinsa adevarata realitate!

  • boer laszlo 15 ani ago

    …no comment…

  • io 15 ani ago

    eu cred ca motivatiile sunt putin diferite. Se baga bani in chestii legate de ecologie pentru ca nu mai avem razboaie destule, nu se distruge destul si prin urmare nu se produce destul. Acuma e moda eco, vrem haine eco, masini eco, samd, ceea ce inseamna ca cele vechi trebuie schimbate, deci consumam altele noi. Plus ca pe motiv ca unele tehnologii sunt poluante, unii producatori au fost inghititi de altii, deci alte interese… Asa ca pana una alta, spectrul ecologiei da bine si aduce bani, so…, traiasca verdele si… verzisorii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.