Thursday, May 30, 2024

Apă şi monede [Blogul frustratului]

By on 8 mai 2009 3 1160 Views

Extract din Jurnal De Weekend nr. 101 –  20.000 cititori.

Apă şi monede

Duminică am vizitat Peştera Urşilor din Chişcău. Super amenajată, ultra comercială, ceea nu e neapărat un lucru rău. O peştera frumoasă şi Ship made of money in waterbogată. La intrare, pe un panou erau regulile de vizitare. Prima regulă : Nu e permis să se arunce monede în apă decât în locurile amenajate. Intrigat de obiceiul şi înclinaţia omului de a-şi îndeplini dorinţe  prin aruncarea unor monezi în apă, am căutat pe web semnificaţia acestui obicei. Dincolo de semnificaţia legendară, care adusă în timpul nostru e o poveste de adormit copiii, cred că înclinaţia spre a aştepta ca un lucru să se întâmple de la sine vine din trăsăturile specifice omeneşti. În loc să luptăm pentru un ideal, o dorinţă, aruncăm o monedă în fântână. Vrei să te-mpaci cu nevasta  ? Dă-i un telefon ! Vrei să-ţi iei o maşină, munceşte mai mult, sau deschide-ţi o afacere.  Vrei să iei bacalaureatul ? Pune mâna pe carte ! Este bine să speri şi nu exclud că există şi alte forţe care normează viaţa, dar aruncatul unor monede în fântâni nu face decât ca cei care le “pescuiesc” noaptea să aibă nişte monede în plus pentru ţigări, alcool sau poate pâine. Ceea ce nu e un lucru rău. Rău ar fi dacă ne lăsăm doar pe mâna monedei sau bancnotei aruncate, fără a lupta pentru dorinţa noastră prin mijloacele de care ne putem folosi.

Pentru copii să spunem că este un joc al speranţei, însă când adulţii apelează la astfel de metode pentru a-şi îndeplini ţelurile mi se pare cel puţin amuzant. Dacă cunoaşteţi şi alte metode de a aduce noroc, le aşteptăm spre a le analiza împreună pe adresa : office@jurnaldeweekend.ro. La acceaşi adresă aşteptăm în continuare nemulţumirile şi frustrările dumneavoastră.

Feri Teglas

Next Post

Euroscepticism la candidati

16 mai 2009 3
3 Comments
 • Cri-Cri 15 ani ago

  Ai o leapsa la mine pe blog 🙂

 • comentariu 15 ani ago

  eu cred ca puterea de a indeplini o dorinta,un indeal,sau de a rezolva o problema….nu o are decat unul singur…DUMNEZEU….asta este parerea mea,nu vreau sa contrazic pe altii,dar din punctul meu de vedere aruncatul monezii si alte chestii,sunt doar niste obiceiuri fara nici o logica.

 • anonimus 15 ani ago

  oare daca arunc mai muilte monede iau nota mai mare la bac??;-? =)) Aruncatul asta in fantani arteziene, lacuri si alte chestii care contin apa, este un obicei tipi romanilor adica ne caracterizeaza pentru ca natia asta este una care astepta sa`i cada mancarea in farfuri, ne place sa ne complacem, sa ne milogim, dar suntem extrem de LENESI ..e ceva de genul hay ca macar o moneda pot sa arunc si treburile merg bine …eu mi`as permite sa merg un pic mai departe cu acest obicei transpunandul in zille noastre la nivel mult mai mare.
  am comis o greseala (ilegalitate) nui nimic arunc o meneda( mita) in lacul norocos ( statul romana, insituti, magistrati, functionari, portari …etc)

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.