Saturday, December 21, 2024

Dubrovnik cu caiacul

By on 27 septembrie 2015 2 3449 Views

Despre Dubrovnik am auzit numai de bine. De fiecare data cand venea vorba de Croatia, toti cei cu care discutam recomandau aceasta destinatie. Asa ca n-am putut sa nu includem o vizita aici in concediul nostru din Croatia. Chiar daca era la 500 de km de obiectivul nostru principal: Parcul National Plitvice, la care o sa revin cu un articol.

Orasul Vechi este inclus in patrimoniul World Heritage UNESCO inca din 1979 iar istoria lui este remarcabila.  Denumit “Perla Adriaticii” ( stiati ca Sighisoara e denumita Perla Transilvaniei”?!) orasul a fost fondat in timpul migratiei popoarelor din secolul al VII-lea cand locuitorii din Epidaurum (Cavtat-ul de azi) s-au retras pe o insula dalmatica si au fondat orasul Raguza. In evul mediu Raguza a fost o republica independenta care avea legaturi comerciale cu Turcia, India si chiar Africa, cu conexiuni in Africa si relatii diplomatice cu Anglia. Invazia slavilor din secoul VII a distrus Epidaurum si locuitorii au migrat catre Ragusa (denumirea istorica a Dubrovnik-ului). Asezarea s-a dezvoltat considerabil ca parte a imperiului Bizantin pana in 1667 cand a fost lovita de un cutremur care a ucis peste 5000 de locuitori si a distrus mare parte din cladiri. In 1806 Napoleon a atacat si dizolvat republica, aceasta vazandu-se nevoita sa renunte la independenta, devenind in 1815 parte a Imperiului Austro Ungar. Dupa Primul Razboi Mondial, Dubrovnik a devenit parte a Croatiei, devenita Yugoslavia dupa Al doilea Razboi Mondial. Toamna anului 1991 a insemnat inceputul unei perioada dificile in istoria orasului, cand trupele militare sarbe au asediat orasul timp de 80 de zile, fiind bombardat regulat de pe apa, pamant si din aer, iar multe monumente au fost distruse.  A urmat o perioada de reconstructie iar azi Dubrovnikul si-a recapatat stralucirea si maretia de altadata.

IMG_0123

IMG_0137

IMG_0128

IMG_0063

IMG_0200

IMG_0082

 

IMG_0204

 

Am facut o plimbare pe zidurile cetatii si pe stradutele pitoresti din orasul vechi, pline de obiective turistice, terase si magazine. Dar ni s-a parut interesant si ne-am dorit sa facem o tura cu caiacul pe Marea Adriatica, asa ca am luat o excursie de o zi (cam 3 ore) care a inclus caiac si echipament, ghidaj, sandwich-uri, apa si snorkeling si a costat aproximativ 145 lei de persoana. Am fost o trupa mixta, cu tineri din SUA, Japonia, Mexic si Ungaria.

IMG_4731

IMG_4732

IMG_4738

IMG_4762

IMG_4778

Am oprit din loc in loc si ghidul ne-a povestit despre istoria locului iar ceea ce m-a fascinat a fost legenda blestemului insulei Lokrum, cea mai mare din zona, pe care am si inconjurat-o in timpul excursiei. Insula este situata intr-un loc paradisiatic dar nu locuieste efectiv nimeni pe ea. De ce? Pentru ca se zice ca este blestemata iar toti cei care au stat cateva nopti pe insula au avut parte de un sfarsit cel putin ciudat. Primii care au pierit au fost cei trei nobili care au sugerat Senatului sa-i exileze pe calugarii Benedictini de pe insula. Unul a fost omorat de catre un servitor, altul s-a inecat iar al treila s-a aruncat de pe o fortareata. Apoi, arhiducele Maximilian, devenit la un moment dat proprietarul insulei si mutandu-se acolo a fost tradat de catre consilierul militar si executat la scurt timp. Sotia lui a innebuit la scurta vreme, iar mostenitorul insulei, un nepot a lui Maximilian s-a inecat fiind surprins de o furtuna devastatoare, la o zi dupa ce a ajuns pe insula. Rudolf ( mostenitorul tronului Austriei, singurul fiu al imparatului Francis Joseph I si al Elisabetei ) s-a mutat pe insula, dar dupa o scurta vreme, in timpul unei vizite la cabana lor de vanatoare a fost gasit mort impreuna cu sotia lui, o aparenta sinucidere, neexplicata nici in ziua de azi. Apoi Imparateasa Elisabeta a oferit calugarilor benedictini insula pentru a “scapa de ea” dar calugarii nu au acceptat.

Azi Lokrum este o imensa gradina botanica, un loc cu o liniste contagioasa. Cel putin asa zice lumea, noi n-am avut timp sa o vizitam.

Cateva sfaturi si informatii pentru cei care doresc sa viziteze Dubrovnik:

  •  aveti nevoie de cel putin 3-4 zile pentru a putea face o vizita in care sa cuprindeti cat mai mult ( orasul nou, orasul vechi, obiectivele turistice, insula Lokrum, eventuale excursii si croaziere de o zi)
  •  moneda oficiala in Croatia este Kuna si nu puteti plati in euro, doar kuna si cu cardul. ( 1 kuna = 0.58 lei)
  •  parcarea in Dubrovnik este 20 kuna ora, adica ~12 lei/ora
  •  vizita pe zidurile Cetatii este 100 kuna (60 lei) si dureaza cam o ora
  •  mancarea, atat in restaurant cat si la supermarket este sensibil mai scumpa decat in Romania, Ungaria sau Austria 🙂
  •  noi ne-am cazat la 6 km de Dubrovnik, la Mlini, altfel cazarea chiar in Dubrovnik e destul de scumpa ( va recomand sa utilizati AirBnB )
  •  cu masina ne-am intors prin Bosnia-Hertegovina si Serbia, am facut 950 de km in 18 ore. Va recomand acest drum, Bosnia Hertegovina este foarte frumoasa, tot drumul a fost ca un fel de Transalpina/Transfagarasan. Atentie mare la internetul mobil, e 9 euro/MB :). Pentru un GB va luati credit ipotecar :))
2 Comments
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.