Tuesday, November 26, 2024

„TransylvaNET – Federația pentru patrimoniul transilvănean”

By on 6 octombrie 2015 0 1447 Views

Mai multe organizatii si institutii active in domeniul patrimoniului si dezvoltarii comunitatilor si-au unit fortele pentru a contribui la consolidarea societatii civile pentru dezvoltare prin promovarea patrimoniului si au infiintat “TransylvaNET – Federatia pentru patrimoniul transilvanean”. Parteneriatul a inceput in anul 2013 cand 29 de organizarii de cultura din judetele Sibiu, Brasov si Mures au format o retea  pentru a-si corela eforturile in vederea diseminarii de bune practici, dezvoltarii de proiecte comune si construirii unei abordari unitare in interventiile la nivelul factorilor decizionali.

In 2015 parteneriatul s-a formalizat prin obtinerea personalitatii juridice, federatia avand 10 membrii fondatori si un numar de membrii aderenti in continua crestere. Membri fondatori sunt: Fundația Heritas din Sibiu, GAL Dealurile Târnavelor din Saschiz jud. Mureș, GAL Podișul Mediașului din Ațel jud. Sibiu, Fundația Mihai Eminescu Trust (MET) din Sighișoara, Asociația pentru Infrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), Asociația Impreună pentru Dezvoltarea Comunității (AIDC) din Brașov, Asociatia My Transylvania din Sibiu, Asociația Monumentum din Alțâna jud. Sibiu, Forum Arte din Brașov, Asociația Maghiarilor din Sibiu (HID).

transylvanet

Cele mai reprezentantive activitati din perioada Aprilie – Septembrie 2015:

Aprilieworkshop pentru analiza priorităților și conturarea strategiei, la care au participat 29 de reprezentanți din partea a 20 dintre organizațiile membre ale Rețelei

Iunie – Iulie – au fost derulate 2 cursuri de formare – Management și scriere de proiecte (15-19 iunie 2015) și Advocacy (27-31 iulie 2015). În total, la cele 2 cursuri au participat 34 persoane diferite (19 participanti per curs, din care 4 persoane au participat la ambele cursuri) din partea organizațiilor membre ale Rețelei TransylvaNet (ONG-uri, instituții de cultură). Participantii au avut ocazia să interacționeze cu formatori foarte bine pregătiți, care le-au adus un aport considerabil de informații, au facilitat valorificarea experienței participanților și au stimulat schimbul de perspective și idei în cadrul grupului. In urma cursului de Management și scriere de proiecte s-au obtinut 4 drafturi de cereri de finanțare, iar în urma cursului de Advocacy s-a obtinut 1 draft de strategie de Campanie de advocacy. Aceste materiale vor fi utilizate pentru a asigura sustenabilitatea Federației, astfel drafturile de cereri de finanțare vor deveni aplicații de proiecte ce urmează a fi depuse în funcție de finanțările disponibile în lunile următoare, iar draftul de strategie de campanie de advocacy va fi folosit în activitățile viitoare de advocacy al Federației.

Iulie- Octombrie – este în plina desfășurare Campania de informare și conștientizare a comunităților locale, adresată comunităților locale din 3 orașe și 15 de sate și comune cu patrimoniu istoric reprezentativ aparținătoare județelor Sibiu, Mureș și Brașov. Mesajele vizează necesitatea conservării patrimoniului, maniera de utilizare și întreținere corectă a acestuia și posibilitățile de valorificare durabilă. Pentru desfășurarea în bune condiții a campaniei, 5 experți din domeniul patrimoniului au elaborat 3 de pliante (pe teme legislative, de restaurare si de promovare turistica) tipărite in 4.500 de exemplare, și 3 de afișe tipărite în 51 de exemplare și distribuite în localități pentru a promova campania. In cadrul campaniei, locuitorii sunt invitați la întâlniri în care experții le împărtășesc bune practici și posibilități de valorificare durabilă a patrimoniului utilizat, și în care li se solicită părerile cu privire la nevoile de patrimoniu sesizate la nivel local și cu relevanță pentru ei ca utilizatori. De asemenea, experții efectuează vizite la proprietarii de case tradiționale, în același scop de conștientizare și împărtășire de idei și perspective. Campania de informare va dura pana la sfarsitul lunii octombrie. Localitatile incluse sunt:

– județul Mureș – oraşul Sighișoara și satele Archita, Apold, Daia, Stejăreni şi Criț;

– județul Sibiu – orașul Sibiu și satele Mălâncrav, Șeica Mică, Gura Râului, Slimnic, Hosman;

– județul Brașov – orașul Brașov și satele Viscri, Criț, Roadeș, Meșendorf şi comuna Cristian.

Mai multe informatii despre TRANSYLVANET pe www.facebook.com/Transylvanet, www.transylvanet.org ( in constructie)

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.