Ca tot e varf de sezon si incep reclamatiile si discutiile pe retelele de socializare legate de industria ospitalitatii, ma gandeam sa va scriu un articol legat de promovarea restaurantelor/cafenelelor. Traim intr-o perioada in care oricine se poate face auzit prin intermediul retelelor de socializare. Pot pune un comment/review pe Facebook, pe TripAdvisor, pe Google Business si in alte locuri. O fi bine, o fi rau, asta e, deal with it!
Desi in general am considerat ca sunt foarte motivati sa posteze review-uri doar cei cu experiente negative, observ ca in ultima perioada si cei care au experiente pozitive scriu si posteaza dintr-o dorinta de a impartasi momente minunate si de ce nu, pentru a iesi in evidenta.
Revenind la promovare, stim cu totii, ca cea mai eficienta metoda de promovare este “din vorba in vorba”. Si acest tip de promovare o poti face asigurandu-te ca clientul tau are o experienta per ansamblu valoroasa, de tinut minte. Mai precis se simte apreciat, valoros pentru tine si localul tau. Asta inseamna ca tii la timpul si banii lui. Partea cea mai buna este ca poti face acest lucru printr-un instrument GRATUIT – COMUNICAREA. E gratis, trebuie doar bunavointa si un set de proceduri simple pe care sa le respecte toti angajatii tai care intra in contact cu clientii.
1. Cand intra un client in local, saluta-l , spune-i Bine ati Venit! si spune-i ca vii imediat sa te ocupi de el – deja el se simte bagat in seama, preluat, chiar daca v-a trebui sa astepte 10-15 minute pana te eliberezi si vii cu meniul. Daca e foarte aglomerat, din cand in cand mai fa-i un semn sa vada ca nu ai uitat de el. Oricat de neintelegator ar fi, vede ca e aglomerat si nu ai uitat de el. In plus este un semn de RESPECT sa saluti pe cineva care tocmai a intrat.
2. Cand iei comanda spune-i ca va dura mai mult ca de obicei pentru ca este multa lume dar te stradui sa aduci preparatele cat mai repede. (Daca te intreaba cat dureaza exact, comunica cu bucataria/barul si da-i un raspuns cat mai exact. Mai bine pleaca stiind ca dureaza 50 minute, decat sa ramana si sa acumuleze in 50 minute o tona de frustrare si sa se apuce sa scrie de pe telefon pe toate siteurile)
3. Din cand in cand mai treci pe la masa si intreaba daca mai doreste ceva sau e totul ok. Nu fi insistent, doar fa-l sa se simta bagat in seama (toti avem nevoie sa fim bagati in seama). Acest gest iti va creste si nota si bacsisul – pe incercat.
4. Cand ii duci nota, intreaba-l daca i-a placut si a fost totul ok. E demonstrat stiintific ca atunci cand clientul verbalizeaza experienta, o constientizeaza mai bine si este mult mai probabil sa povesteasca si celorlalti.
5. Implementeaza o procedura de rezolvare a reclamatiilor primite, nu e ok ca angajatii tai sa ia legatura cu ei prin intermediul retelelor de cautare si sa-i intrebe sau sa-i ia la rost. Pentru ca ei nu au pregatire in domeniul relatiilor publice si deseori vor face mai mult rau decat bine.
6. Raspunde si urmareste review-urile de pe Facebook / Google /TripAdvisor. Daca nu stii/nu ai timp/ chef apeleaza la specialisti.
Realizeaza singur sau impreuna cu un specialist un set de proceduri de comunicare si vei fi surprins de cate beneficii o sa aveti de pe urma acestora (si tu si angajatul). Gratis!
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.