Saturday, June 25, 2022

Fiind destul de gurmand, cand vine vorba de mancat (bine!) in timpul unui traseu de bicicleta am serioase dubii. Din experiente personale. Cand Cristina de la Colinele Transilvaniei a propus “Bike Brunch acasa la purcelusul din Bazna” am zis “vai, ce faaain, dar not for me”. Dar grupul n-avea ghid si cum altfel as fi putut “razbuna” o zi de stat in organizare la finish/start la Medias Bike Marathon (cand concurentii au pedalat, impreuna si in total 12592 km) si o perioada destul de lunga fara biciclit? Asa ca Duminica, 10 Septembrie, de la ora 10:00 am plecat din fata liceului Roth cu o trupa faina venita din Sighisoara, Sibiu si alte locatii. Ni s-a alaturat si Ben Mehedin de la Fundatia Adept, unul din principalii organizatori ai festivalului “Porcului de Bazna” care avea loc in acel weekend.

Traseul Medias – Bazna este deosebit de frumos, cu urcari si coborari mirifice.

Am vizitat apoi (pe dinafara) biserica fortificata din Boian, e luata in concesiune.

Apoi ne-am delectat simturile la brunch:

Iar apoi a urmat un fel de conferinta cu tema “Potentialul culinar-economic al porcului de Bazna”, cu discutii libere alaturi de Chef Horia Simion si doamna Elena Daniela Graura, cei care au pregatit minunatele preparate din porcul de Bazna de la Brunch. Serios vorbind, discutiile avute mi-au schimbat cu totul parerea despre festivalul organizat acolo si ceea ce se urmareste prin intermediul acestuia.

N-am sa intru in detalii despre calitatea produselor din carne din supermarketuri si necesitatea revenirii la autogospodarire si/sau la folosirea produselor obtinute in mod traditional, natural.

Am vizitat apoi Biserica Fortificata din Bazna, din secolul XIV-lea. La sfarsitul secolului al XV-lea biserica, originar o bazilica romana, a fost transformata intr-o biserica in stil gotic. Clopotul mare poarta hramul Sf. Nicolae ( 1529), cel mijlociu dateaza din 1404 iar cel mic din 1400. Comuna Bazna a fost fondata de catre imigrantii germani (veniti din tinuturile Franken, Schwaben, Moselgebiet) care au urmat chemarea regelui maghiar Geza al II-lea ( 1141-1161) pentru apararea tinutului.

Ne-am intors in Medias, pe alt traseu, pe la Lele Ana si am coborat prin Greweln. Avand in vedere timpul petrecut intre luarea mesei si revenirea in traseu, ritmul relaxant al intoarcerii, experienta brunch-ului a fost una foarte placuta, mai ales ca ne-am intalnit si cu concurenti de la Medias Bike Marathon si alti prieteni din Medias.

Next Post

DogFest la Sibiu – 1 Octombrie

27 septembrie 2017 0
1 Comment
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.