Tuesday, January 21, 2025

Cum a fost la Atelierul de constructii ecologice

By on 2 septembrie 2015 6 5792 Views

Saptamana trecuta am participat la Atelierul de constructii ecologice, yoga si bucatarie sanatoasa, organizat de Nemeth Janos de la CaseNaturale.org in zona 3 Sate, judetul Mures. Ne-am cazat intr-o minunata poiana, pe malul Tarnavei Mici, la corturi si rulote. Au fost participanti din Bucuresti, Timisoara, Oradea, Mures, Ramnicu Valcea, Sibiu, Odorhei, Buftea.

Inainte de a va povesti efectiv ce am invatat acolo va spun ca acest atelier este o oportunitate de a face un de-click de la viata cotidiana, de la stres, de la normele de convietuire, stresul zilnic si lupta pentru ziua de maine. Fara sa exagerez, este o oportunitate de a vedea viata cu alti ochi – mai increzatori, mai optimisti si cu incredere deplina in fortele proprii. Ne-am obisnuit sa depindem de job-uri, de banci, de furnizorii de utilitati si efectiv sa fim sclavii proprii vieti. Sa traim intr-un stres permanent, cu gandul ingrozit la ziua de maine, la ziua de plata a facturilor, a ratei la banci sau a sefului incapabil.  Putem trai o viata mai simpla, mai aproape de natura si mai aproape de noi insine si de cei apropiati. Putem sa mancam sanatos si sa ne imbolnavim mai putin sau deloc.  Ne putem construi o casa fara sa ne facem datori pe viata la  banca si sa renuntam la concedii si la timpul petrecut cu familia. Tabara a fost o oportunitate de a avea altfel de discutii cu altfel de oameni.

Revenind la constructiile de case, totul porneste de la alegerea terenului potrivit, apoi cu resursele din zona respectiva sa ne construim, cu familia si prietenii casa. Bineinteles ca e recomandat sa apelam si la mesteri si specialisti, dar ideea e ca se poate cu forte proprii. Iar apartenenta familiei fata de o casa facuta cu mainile proprii, din materiale sanatoase, naturale, nu se compara cu cea a uneia cumparate. Ideea e sa folosim pamantul, lutul, pietrisul, paie de pe terenul nostru sau din zonele apropiate. Sa incercam sa ne descurcam la nivel local cu toate materialele. Prin asta pe langa ca facem reduceri de costuri de transport, contribuim si la dezvoltarea locala.

In prima zi am invatat despre tehnica de constructie cu paie si lut.


Dupa ce se ridica peretii, se indreapta, se tencuiesc si nu se va vedea nicio diferenta fata de o casa cu caramida sau beton. Am invatat apoi despre tehnica de constructie cu cob. COBUL ESTE un amestec structural de pamant, apa, paie, argila si nisip, modelat cu mana in cladiri cat este inca maleabil. ( vezi aici mai multe informatii)

Am discutat si despre case construite din busteni crapati – tehnica cordwood.

cordwood

Si bineinteles despre case construite din baloti de paie.

IMG_5868

S-a mai discutat despre fundatii, tencuilei, aspecte juridice, acoperisuri. Intr-una din zile, mesterul sobar Laszlo Robert ne-a prezentat  soba racheta, foarte eficienta si economica.

Ce mi-a placut foarte mult au fost vizitele pe teren la casele naturale. M-a inspirat o casa din baloti de paie rotunda, cu terasa si acoperis din stuf, independenta din toate punctele de vedere si situata intr-o zona de basm, izolata, intr-o vale. Proprietarul a fost intrebat cum e iarna acolo ( intrebarea se referea la greutatile vietii izolate, frig etc.). Raspunsul a fost insa magnific: “Stiti cum sunt vederile acelea cu peisaje de iarna, splendide, cu zapada mare. E ca-n povesti”. Familia care traieste in aceasta casa este independenta, face agricultura, creste animale si mai vinde produse pentru a asigura un minim de bani necesari pentru motorina si alte cheltuieli. Casa din baloti de paie arata foarte bine si este inregistrata la Primarie, se plateste un impozit de 4,14 lei. Proprietarii ne-au spus ca prefera sa nu publicam fotografii de acolo asa ca nu o sa pun aici public.

Am vizitat si o casa din cob, tot asa intr-o zona splendida. O casa mare, cu etaj, fara structura, inca neterminata, dar foarte frumos facuta.

Apoi am venit si spre Bazna, la familia Weiss ( agricultori bio) unde am vizitat o casa din baloti de paie, a carei constructie a fost oprita din cauza autoritatilor. Aici am discutat si despre home schooling, un concept foarte interesant de scoala, o alternativa la sistemul educational traditional.

Am facut baie in lacul Bezid, ne-am dat cu caiacul, am mancat fructe direct din livada, am cantat la foc de tabara si ne-am uitat la planete prin telescopul lui Istvan. Am mancat sanatos si natural si ii multumesc lui Arpi pe aceasta cale pentru ca ne-a gatit asa bunataturi sanatoase.

Inca cateva fotografii pentru a surprinde putin din atmosfera:

Cine a dorit a putut sa practice Yoga si sa invete bucatarie vegetariana.

Eu am dormit Joi si Vineri acasa la Medias si am putut vedea imensa diferenta dintre un somn in aer liber, in  natura, inconjurat de vegetatie si un somn in oras, cu naduseala si poluarea aferenta, diferenta intre serile si diminetile racoroase si placute din tabara si cele din oras. Cu siguranta viata la tara este pentru mine.

In loc de concluzii:

– recomand atelierul de case ecologice si persoanelor sceptice sau chiar celor care nu sunt interesate de constructii. Asa cum spuneam la inceput, e o oportunitate de a vedea viata si cu alti ochi, de relaxare si invataminte noi

– sa-ti faci o casa naturala, sanatoasa, nu inseamna sa renunti la confort si sa traiesti intr-o “coliba”. Sunt case naturale mai moderne si luxoase decat casele traditionale

– viata poate fi si simpla, fara stres si trebuie sa invatam sa fim mai liberi, sa renuntam la lucrurile care ne aduc necazuri si boli

– trebuie sa fim atenti la alimentatie pentru ca multe din ceea ce ne ofera supermarketurile sunt otravuri, trebuie sa fim atenti la materialele de constructii pentru ca multe au componente chimice nesanatoasa, cancerigene.

– ne putem fauri casa, viitorul cu propriile noastre forte, fara sa depindem de un sistem care ne subjuga.

Felicitari organizatorilor si participantilor.

V-ar interesa un seminar de case ecologice la Medias? Un seminar de cateva ore in care sa se discute mai multe detalii?

6 Comments
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.