Sunday, April 14, 2024

Cu cat iesim mai mult din zona de confort si facem lucruri neobisnuite pentru noi cu atat ne dezvoltam mai mult abilitatile. Vi se pare ceva obisnuit sa mergi la un magazin si sa intrebi: “Aveti o carte de vizita? Dar un ou fiert cald? Sau un cui?”. De ce ar face cineva asa ceva?

In cadrul programelor de teambuilding Active Business Events exista activitati de tipul Treasure Hunt, in care, impreuna cu echipa ( colegi de munca) ai de indeplinit niste taskuri care iti aduc puncte. Concurezi cu alte echipe care au aceleasi taskuri. Azi am participat la un astfel de treasure hunt, unde altundeva daca nu in Sighisoara?! Echipele au avut o lista de obiecte de adunat si o lista de fotografii de facut impreuna. Cateva exemple de obiecte: o cizma, un bec colorat, un bilet pentru muzeu/ expozitie, un ou fiert cald, o soseta folosita etc. Cateva exemple de fotografii de facut: toata echipa la somn, echipa cu 5 blonde, filmati o farsa facuta unui trecator, vindeti la pret cat mai mare un obiect, echipa in autobuz. Concursul si listele sunt mult mai complexe dar ca sa va faceti o idee. (PS: concurentii nu au voie sa foloseasca bani, sa mituiasca etc. pentru a obtine lucrurile si face fotografiile). E lucru in echipa, cine e mai convingator, cine rezolva problema X, cine stie germana.

Mie mi s-a parut foarte interesant si util treasure hunt-ul Active Business Events din mai multe motive:

1. au fost mai multe faze in care am ras cu lacrimi: va spun 3

I. Prima: unul dintre concurenti a oprit un familie de trecatori si i-a luat la intrebari:

– Nu va suparati! Ati cumparat bilet aici in cetate la vreun muzeu?

– Da!

– Ati primit bon/bilet?

– Da! (va da-ti seama, familia respectiva credea  deja ca domnul e de la FISC sau ceva)

– Mi-l puteti arata si mie?!

Doamna se cauta prin buzunare (nedumerita si speriata) si gaseste biletul, echipa bifeaza punctele, multumesc doamnei si pleaca mai departe cu scurte explicatii despre concurs.

II. Echipa intra intr-un magazin de souveniruri:

– Aveti o carte de vizita? (o intrebare cat de cat normala)

– Nu, imi pare rau, ieri s-au terminat, nu au venit de la tipografie!

– Bine, dar un cui aveti? Sau un ou fiert?

(vanzatoarea se uita nedumerita, cred ca se intreba daca e o farsa, sau omul e dus cu pluta, dar intra in joc)

– Avem cateva cuie folosite, mai mare? mai mic?

III.  Ca preambul: pentru ca era un treasure hunt medieval, echipa avea un blestem. Unul dintre membrii era “orbit” de vrajitoare. Practic avea o bandana pe ochi si era ghidat de ceilalti membrii. Unul din taskuri era sa surprinda un sarut in cetate ( bineinteles ca nu intre membrii echipei). Ei bine, echipa opreste un cuplu, ii explica ca e un joc si ca trebuie sa faca o fotografie cu un sarut pentru punctaj. Cuplul pare ca intelege dar intreaba:

– Bine bine, dar domnul de ce este legat la ochi ?!

2. este interesant sa vezi reactia oamenilor de pe strada si din diferite localuri/magazine. Unii te surprind placut si sunt dornici sa te ajute chiar daca stiu ca nu primesc nimic in schimb, altii sunt foarte reticenti si respingatori. De exemplu, un domn de la receptia unui hotel a mers in bucatarie, a cerut un ou fiert si la incalzit la aburul de la esspresor pentru a ajuta echipa. Altii sunt pusi pe afaceri. Un domn de la intrarea in biserica a spus echipei ca o ajuta cu o harta (era un task) daca dupa ce termina concursul vin toti si platesc un bilet de intrare. Era o incalcare a regulamentului si nu s-a acceptat.

3. este interesant sa vezi comunicarea si relatiile din cadrul microechipei. Care e mai activ, care e mai competitiv, care e cel care sta deoparte si intervine din cand in cand dar decisiv, care are calitati de leader.

Iar un astfel de tip de comunicare, de cunoastere si consolidare a echipei nu o sa o poti face niciodata la sediul firmei, in cadrul orelor de program sau in pauzele de cafea/ tigara.  De aceea recomand programele Active Business Events pentru orice companie, indiferent de marimea si experienta echipei, va aduce multe lucruri pozitive!

outside box

2 Comments
  • […] – fotografii de realizat si obiecte de colectat. Am mai scris despre programul acesta aici. Este un program foarte distractiv si l-am facut de multe ori. De fiecare data, la jurizare, exista […]

  • […] toamna cand am avut un program de team-building in Sighisoara, de tip Teasure Hunt (am mai scris la Aveti o carte de vizita? Dar un ou fiert cald?) si urma sa dam startul din locul amenajat de belvedere de la urcare din cetate.  Locul era […]

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.