Sunday, January 29, 2023

Sunt prea multe masini

By on 17 ianuarie 2009 7 2723 Views

Extras din Jurnal de Weekend, 17-23 ian 2009. Urmariti Jurnal de Weekend, in Medias, Copsa Mica si Tarnaveni sau pe www.jurnaldeweekend.ro.

Sunt prea multe maşini

„E aglomerat, se circulă greu. Sunt prea multe maşini, dom’le ! Cu dezvoltarea asta economică, globalizare, europenizare, mulţi şi-au luat maşini, rable din astea…
Ar trebui sa punem o taxă ( … de mediu) să nu-şi mai cumpere toţi maşini, adică îşi cumpără şi cei care nu-şi permit cu adevărat, de ce să respir eu din ţeava de la o maşină mai bătrână ca mine ?”
Cât egoism, cinism şi sfidare !! Dar sunt mulţi care gândesc aşa. Eu nu ! Şi nu cred că sunt prea multe maşini, ci sunt prea puţine drumuri. Nu avem 9000 de km de autostradă ca Spania, de exemplu. Avem însă  conducători care nu au reuşit sa facă, în 20 de ani, vreun kilometru de autostradă. Avem aceleaşi firme care se gândesc strategic, că, dacă durabilitatea drumurilor este mai mare de un an, anul viitor nu vor mai avea ce face.
În fine, totuşi sunt prea puţine drumuri pentru atâtea maşini. Şi cum varianta de a impiedica pe cei care au avut neşansa de a nu-şi fi achiziţionat un autoturism pâna acuma, mi se pare imorala, incorectă, incoerentă şi sfidătoare propun următoarea soluţie. Vom vedea acum dacă corhorda, îngrijorată de mediu (sic), proprietară  (deja) de maşini va mai avea un discurs la fel de unit cu privire la impiedicarea (altora) prin diverse pârghii de a-şi achiziţiona maşini. Mai corect mi s-ar părea să aibă toata lumea libertatea de a-ţi lua orice maşină îşi doreşte; de ce să-i îngrădeşti cuiva libertatea de care tu te-ai bucurat?
Bun, şi ca să rezolvăm problema într-o maniera cu şanse egale, o dată pe an să se tragă la sorţi cine va trebui să renunţe la maşină. Simplu nu ? De ce unii să se bucure de autoturism doar că a avut norocul să şi-l cumpere inainte să vină X lege ? În felul acesta toata lumea are  şanse egale, de a-şi păstra sau nu autoturismul, bineînţeles fiind pe deopotrivă despagubit.
Mai sunt toţi de acord că sunt prea multe maşini ? Când facem prima tragere la sorţi ?
Daca cineva  simte la fel ca mine, ori are alte frustrări pe care vrea să le impărtăşim, îl/o aşteptăm cu mesaje pe adresa office@jurnaldeweekend.ro, cu subiectul “Colţul Frustratului”.

cf_2

Next Post

(Ab)uz in trafic

26 ianuarie 2009 9
7 Comments
 • alexandra 14 ani ago

  cuvantu CORHORDA nu exista in limba romana

 • ghitza 14 ani ago

  tragic intr-adevar…mi se pare aiurea cum o tzara intreaga vorbeste despre aceasta taxa , o tzara intreaga e revoltata de aceasta taxa insa vedem la tv si auzim la radio 2 oameni , unul ingrijorat de milioanele de salariati de la dacia (sa nu uitam ca peste 90 % din populatia romaniei lucreaza la dacia –bleah )si unul director la renault (deosebit de ingrijorat de poluarea tzarii noastre si deosebit de ingrijorat ca romania devine “pubela ” europei , oamenii cumparandu-si mai bine un bmw din 2004 in loc sa cumpere un clio nou sau poate un logan nou ,sau poate un sandero nou….intr-adevar….un jaf de bmw sau audi sau mercedes nu se poate compara cu perla automobilistica romaneasca sau franceza)

 • ghitza 14 ani ago

  lolz alexandra , asa e 😀 si nici nu-mi dau seama care era cuvantul potrivit (asemanator)

 • Feri 14 ani ago

  “cuvantu” se articuleaza corect “cuvantul” 🙂
  iar corhorda e jargon

 • io 14 ani ago

  eu sunt de parere ca sunt prea multe femei. Ce-ar fi sa le tragem la sorti? Cand incepem?

 • gica 14 ani ago

  poate ai vrut sa folosesti cuvantul cohorta, care defineste o multime de oameni, chiar o unitate de infanterie romana…da-ti un search pe google, sa vezi ca esti singurul, care foloseste acest jargon 😉

 • Feri 14 ani ago

  Da, intr-adevar, cohorta e varianta corecta. Mia culpa !

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.