Thursday, May 30, 2024

(Ab)uz in trafic

By on 26 ianuarie 2009 9 1629 Views

 

Coltul Frustratului….extras Jurnal de Weekend …24-29 ianuarie 2009. www.jurnaldeweekend.ro

(Ab)uz în trafic

angry man driving by carToleranţa şi răbdarea nu au caracterizat niciodată locuitorii spaţiului carpato-danubian. Fireşte că nu-i caracterizează nici atunci când sunt la volan. Însă atunci au cu o posibilitate în plus să se manifeste şi anume au la dispoziţie claxonul. În orice ţară civilizată claxonul este folosit în situaţii limită, la noi însă e uzual ca şi pedala de acceleraţie.

Stai la semafor, aştepţi culoarea verde, indicatorul îţi arată 120 de secunde, normal ca te mai uiţi la ceas, te mai uiţi în stanga şi drepta. Însă daca în secunda în care culoarea a trecut pe galben, respectiv verde, nu ai demarat, încep claxoanele.Claxoane lungi şi apăsate, claxoane nu de atenţionare ( “vezi ca e verde”) ci de refulare (“pleacă mă odat’, boule, nu vezi că e verde ? ).Părerea mea că în 95 % din cazuri claxoanele sunt folosite inutil, nu mai spun ca uneori, în rolul de pieton, eşti claxonat pe trecerea destinată ţie. Asta după ce te asiguri, nu te arunci ca-n bazin, fără să te uiţi în stânga şi dreapta când cobori din Maxi-Taxi, cum făceau, până la instalarea semafoarelor,locuitorii burgului. Nu-i vedeai când ieşeau de după autobuz şi dădeau buzna pe carosabil. Trecând de la una la alta, pe lângă lipsa drumurilor de care povesteam ediţia trecută, ne confruntăm cu o altă lipsă în trafic : lipsa bunului simţ şi a bunei credinţe. Unul îţi taie calea, altulte claxonează ca pe un animal, altul îţi baga flash-uri/blitzuri sau cum vreţi sa le spunem în ochi sau oglinzi. Mergi cu 80 km/h în localitate pentru că din spate te impinge ditamai masina de zeci de mii de euro. Prietene, am cu 30 km/h în plus faţă de limita legală, în dreapta am maşini parcate, n-am chef să plătesc amenzi şi să iau puncte, lasă-mă şi pe mine să exist, ca nu-i strada lu’ tactu’. Crezi că dacă-mi faultezi retina cu flash-uri, urechea cu claxoane se eliberează banda din stânga sau se transformă drumul dintr-o bandă în două ca să poţi trece?

Cam asta e distracţia pe drumurile ( atâtea care sunt) noastre : cratere nesemnalizate, drumuri fără marcaje, şoferi nerăbdători care abuză de claxon şi flash-uri, pietoni cu ochelari de cai şi multe multe radare, ca trebuie bani la buget. Distracţie plăcută în continuare !


Nemulţumirile şi frustrările dumnevoastră le aşteptăm în continuare pe adresa office@jurnaldeweekend.ro , spre a le impărtăşişi celorlalţi.

9 Comments
 • Andrada 15 ani ago

  Beeton articolul, trebe sa-mi iau si eu Jurnalul de Weekend, nu stiam ca tu scrii acolo 😀

 • Iulia 15 ani ago

  f adevarat contzinutul articolului…e ceva gen comico-tragic

 • Elena 15 ani ago

  :)) Articolul il stiu din ziar, dar poza de aici!!! Foarte tare!!! Tu ai facut si poza?

 • Attila Balazs 15 ani ago

  cei care circula cu viteza in oras ar trebui sanctionati , dar la semafoare cu claxoanele sunt de acord pt ca este un gen de oameni care zici ca dorm la volan is ca ceva de genu cadavre vii , normal cand se face verde la semafor dorm la volan si trebuie treziti ca sa isi dea seama ca pot pleca , si sa nu mai vorbim de conserve care circula pe drumurile nationale 🙁
  Respect , e foarte bun articolu

 • Feri 15 ani ago

  @Buli (aka Atilla Balazs) imi plac expresiile “cadavre vii” si “conserve care circula pe drumuri nationale”…foarte tare….:))

  @Elena, multumesc. Poza e luata de pe o agentie stock dar ma gandesc sa fac si eu astfel de fotografii pentru portofoliul meu.

  @Andrada …sa-ti iei, ca e pe gratis :).

  @Iulia, merci…nici cu tine nu mi-e frica cum conduci…adica nu esti genul de “cadavre vii” …

 • Cosmin 15 ani ago

  In Grecia am vazut ceva ce nu a fost prea usor de crezut, dar e adevarat. Intr-un oras de marimea Sibiului, cineva s-a oprit in mijlocul intersectiei aglomerate petnru a saluta pe geam un prieten pe care nu il mai vazuse de cateva saptamani bune. Au schimbat doua vorbe si au plecat cu totii mai departe fara claxoane si fara parbrizuri ori maxilare sparte. La noi soferii sunt cei mai stresati si stresanti, nu stiu de ce se comporta ca … frustratii :))

 • Iulia 15 ani ago

  Hmmm….care e antonimul la “cadavru viu”?…recunosc k nu mi se fac des astfel de “complimente”….in fine, ar exista totusi o solutie pentru combaterea “(ab)uz-ului in trafic”: legalize crime! :))) (glm)

 • anonimus 15 ani ago

  bey deci nu ne luam de cei care claxoneaza si dau cu blitzu ca imediat suna pe taticu si rezolva el treaba! romania geme de astfel de oamnei care stiu ca au in spate pe cineva si prefera sa traiasca ca si trantorii abuzand de funcita lu taticu in loc sa`si creeze ei propria imagine ptr a fi respectati! aaa si apropo o faza de genul asta am partit pe sibiului bineinteles pe partea drepta erau parcate o goraza de masini si un individ dorea sa faca stanga toate bune astept ca individu sa vireze cand dintr`o data ma trezesc cu o lumina ca de la soare in oglinda si clazxoane peste claxoane ….in spate era un tip cam grabit saracutzul cu ditamai namila de jeepan :)) nu stiu cum se gandea el ca pot sa ma teleportez in fata celui care vireaza stanga dar ma rog ideea e ca dupa aceea se tinea ttot dupa mine claxoane flashuri sa intre in mine credea ca ma sperie cand dintr`o data un sunet linistitor se aude din spate:D era sirena politiei aflata in patrulare si care a observat idiotenia nemernicului si a luat`o la goana dupa el 😀 deci nu fiti prea jmekeri cand nu este cazul ca de multe ori nu iese bine ;)) hay vam pupat

 • […] mai scris despre trafic aici : https://feriteglas.net/abuz-in-trafic/01/2009 Share this:Email Posted in Imi place Tags: blog, medias, pietoni, romanie, soferi, trecere […]

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.