Sunday, July 14, 2024

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home1/feriteglas/public_html/wp-content/themes/pantograph/single.php on line 14

Turismul, jurnalismul si politica

By on 9 martie 2015 0 1744 Views

mincinosLa inceputul anului Guvernul a adoptat o masura fiscala foarte buna pentru a incuraja turismul intern, a redus TVA la pachetele all inclusiv. Am scris despre asta aici. Practic, insa, masura a intrat in vigoare la 20 Ianuarie cand a fost publicata hotararea in Monitorul Oficial si cand s-a clarificat ce inseamna pachetele all inclusiv preplatite. Jurnalistii Hotnews.ro titreaza apoi “Reducerea TVA in turism a dus la cresterea cu aproape 20% a innoptarilor turistilor ” aici iar politicienii se inghesuie sa dea share-uri pe retelele de socializare cu marea lor realizare. Dar ma intreb cum:

1. O masura fiscala intrata in practica in 20 Ianuarie are un efect pe total luna, si mai mult o crestere de 17,1%. In 10 zile de aplicare credeti ca s-a reusit cresterea cu 17,1% a numarului de innoptari?

2. De ce scriem 20% cand e vorba de 17,1% respectiv 17.7% (depinde dupa cine te iei) ?

3. In realitatea foarte putini hotelieri au reflectat scaderea TVA-ului  in oferta de pe piata ( chiar si in momentul de fata!!), astfel ca efectul masurii asupra deciziei de cumparere a clientului final a fost/este zero.

Asta e un exemplu clasic de jurnalistico-politica de dezinformare si propaganda. Da, masura este foarte buna, dar informatia si efectele reale sunt perimate.

In realitate, motivul cresterii numarului de inoptari este datorat, dupa parerea mea, vremii si zapezii. In statiunile montane intr-adevar au crescut innoptarile, dar au scazut in restul statiunilor.

Next Post

Elisabethopolis

12 mai 2015 0
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.