Friday, July 26, 2024

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home1/feriteglas/public_html/wp-content/themes/pantograph/single.php on line 14

Elisabethopolis

By on 12 mai 2015 0 1821 Views

Stiai ca orasul Dumbraveni s-a numit Elisabethopolis incepand din 1714 cand imparatul Carol I l-a atribuit armenilor si i-a dat statutul de “oras privilegiat”?  Elisabethstadt, Erzsebetvaros erau denumirile corespondente in germana si maghiara. Armenii au calatorit prin lume in companii comerciale, erau comercianti si mestesugari recunoscuti. Transportau si comercializau vite, grane, branzeturi, postavuri, covoare, broderii, mirodenii si matasuri si s-au stabilit in Transilvania prin anii 1671, printr-un privilegiu acordat de Mihai Apafi. Primul oras populat de armeni a fost Gherla, apoi Dumbraveni, Gheorgheni si Frumoasa. Se spune ca in drumul lor, armenii au fost protejati de templieri.

Sambata am participat la Festivalul “Traditii in Podisul Mediasului” si am avut privilegiul de a fi ghidat  prin Biserica Armeneasca din Dumbraveni de domnul Ion Calinescu, presedintele Filialei Dumbraveni a Uniunii Armenilor din Romania si de a discuta cu dansul despre istoria armenilor.

Am ramas  placut impresionat si surprins de Biserica Armeneasca din Dumbraveni care, datorita amplorii monumentale, arhitecturii si a mobilierului se numara printre cele mai importante edificii ale arhitecturii religioase baroce din Transilvania. Edificiul pastreaza vie amintirea bogatiei si gustului comunitatii armenesti de altadata.

In 1927, in timpul unei furtuni aprige, unul dintre turnuri a fost doborat si apoi a disparut. Biserica abunda in simbolistica, este un loc in care mi-am propus sa merg cu alta ocazie cateva ore bune la fotografiat si descoperit mistere. Un tur virtual puteti descoperi pe www.elisabethopolis.ro . Cateva fotografii pe care le-am realizat sambata mai jos:

dumbraveni-3

dumbraveni-1

dumbraveni-2

dumbraveni-4

dumbraveni-5

dumbraveni-elisabethopolis-6Evenimentele de la Dumbrăveni sau fost derulate în cadrul proiectului Cooperare pentru Promovarea Patrimoniului Cultural*, implementat de GAL Podișul Mediașului, în parteneriat cu GAL Dealurile Târnavelor si GAL Microregiunea Hârtibaciu, în perioada ianuarie – iulie 2015, și finanțat prin PNDR 2007-2013, Axa IV LEADER, Măsura 421.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.