Tuesday, June 18, 2024

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home1/feriteglas/public_html/wp-content/themes/pantograph/single.php on line 14
27 noiembrie 2016

Tu cati prietenii/amici ai si de care?

By 0 2106 Views

Sunt doua lucruri despre care vreau sa va scriu in acest articol si sunt concluziile si rezultatele unor cercetari efectuate de Tom Rath  si Robin Dunbar.
Robin Dunbar, antropolog si psiholog la Universitatea Oxfort a observat ca primatele au creierul mai mare pentru ca traiesc in societati complexe si cu cat e mai mare grupul in care traiesc cu atat e mai mare si creierul. Deci, dupa dimensiunea neocortexului animalului, mai precis lobul frontal, ne putem da seama de marimea grupului in care traieste fiinta respectiva. Dunbar a facut  raportul dintre volumul neocortexului in volumul total al creierului si dimensiunea medie de grup in lumea primatelor si a ajuns la un numar. Judecand dupa marimea unui creier uman mediu, numarul de persoane din mediul nostru social este de maxim 150. Practic putem avea o relatie de amicitie cu doar 150 de persoane. Dunbar a consultat evidentele antropologice si a descoperit ca in neolotic numarul mediu al membrilor unei asezari era de 148, la fel ca si numarul de indivizi dintr-o unitate militara in Roma Antica si nr. de persoane la care sunt dimensionate unele birouri moderne. Ce intelege fiecare prin amicitie/prietenie este o alta poveste, dar, foarte simplu spus, iti este amic cel care, daca ai sta la un bar la o poveste si ar intra pe usa, l-ai invita la tine la masa. Sau sa zicem ca l-ai invita la o petrecere pe care o organizezi. Suntem practic limitati din punct de vedere cognitiv si al timpului sa avem mai multe relatii de amicitie.  Si aflu de lucrul asta tocmai cand am ajuns la 4100 de prieteni pe facebook

Tom Rath a scris o carte foarte interesanta – Vital Friends – in care vorbeste despre cele 8 roluri esentiale pe care le indeplinesc prietenii tai: constructor, suporter, colaborator, camarad, mediator, optimist, mentor si ghid. Cartea incepe cu niste intrebari pe care te invit sa ti le pui si tu:

  • Cine te imbarbateaza cand esti deprimat si ai nevoie de cineva langa tine?
  • In cine ai incredere, incredintandu-i secretul tau cel mai arzator?
  • Cine te sfatuieste cand ai probleme cu un coleg de serviciu?
  • Cine e prima persoane pe care o cauti cand vrei sa iesi din casa, sa te relaxezi si sa te distrezi bie?
  • Cine va sta in fata ta, sorbind fiecare cuvand atunci cand vrei sa povestesti ceva?
  • Cine stie sa te indemne sa faci mai mult, sa realizezi mai multe?
  • Cine pare sa anticipeze intotdeauna ceea ce ai de gand sa faci?
  • Cine ar fi ferm de partea ta la serviciu, daca jobul tau ar fi in pericol?
  • Cine te lauda in fata celorlalti?

Tom Rath vorbeste si despre prieteniile de la serviciu (care sunt importante si pentru tine si pentru companie) si prieteniile din familie. Tu ai prieteni care sa-si “indeplineasca” rolurile de mai sus? Sau ai mai degraba prietenii toxice?

12357211_10208387606717997_6904192401244387300_o

Next Post

Un simplu exemplu de leadership

12 decembrie 2016 0
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.