Friday, December 13, 2024

Primul lucru care trebuie schimbat in sistemul sanitar

By on 16 februarie 2012 12 2497 Views

Stim cu totii care ne-am lovit de sistemul sanitar din Romania care este starea lui. In afara de spitalele mari din Tg-Mures, Cluj, Brasov si alte 2-3 orase, sa mergi la spital inseamna sa mergi la moarte. Inseamna sa te lasi pe mana unor incompetenti carora nu le pasa daca si cand mori doar dupa ce le introduci prin bagare spaga de rigoare. Chiar si dupa ce dai mita ( si mita nu e legala, chiar penala) sunt foarte mari sansele sa te imbolnavesti mai tare sau chiar de tot.

Primul lucru care trebuie schimbat in sistemul sanitar este mentalitatea. Mentalitatea de milog, mentalitatea de blazat si iresponsabilitatea. Poti sa cumperi aparate, lifturi, tomografe, sa dai salarii de mii de euro, dar cu o mentalitate de milog blazat niciodata nu o sa salvezi un om de la boala. Daca tu astepti 2 lei inainte sa-i dai o injectie  omului, sau il trimiti cu piciorul rupt sa-si cumpere gips, sau il porti ore intregi prin spital pentru o hartie sau tii ore in sir pe targa un muribund, nu ai ce cauta in sistemul sanitar. Du-te sapa santuri, vinde snacks-uri, croseteaza sau chiar fa contabilitate, nu fi asistenta cu postliceala facuta intre orele de casierie doar pentru a purta un halat alb. Daca nu ai inclinatia spre a ajuta oamenii si esti un milog care iasa din birou sa vada un pacient doar dupa ce vede plicul alb cu bancnote, fa-te bancher sau orice altceva, dar nu criminal. Pentru ca in sistemul sanitar din Romania sunt mai multi criminali decat doctori. Asta e adevarul crunt si extrem de crud.

Next Post

Mai bine sa fi Profi decat Mic.ro

20 februarie 2012 6
12 Comments
  • Anamaria 13 ani ago

    Din pacate, ai foarte mare dreptate 🙁

  • Darius Manta 13 ani ago

    ai dreptate Feri totul e pana la bani, ai bani traiesti nu ai bani mori…cu zile

  • 🙁 asa este! FARA cateva mii de lei nu poti merge la Spital sa faci o operatie sau sa te internezi pentru ceva – sora mea cea mare e medic, si zice sa nu mai fiu nemultumita,….. dar cum e oare sa stai 1 ora si jumatate cu copil de 8 luni in cabinetul de primiri urgente la pediatrie, si sa trebuiasca sa astepti ca face vizite pacientilor internati SINGURUL medic de garda….!!!?????!!!! Asa am patit eu duminica dimineata, si prefer sa ma chinui cu ea acasa f bolnava decat sa merg sa cheltui la Spital niste bani pe care nu ii am! Aaaaa cred ca am uitat sa precizez: cotizez la Sistemul National de Sanatate de vreo 8 sau 9 ani… :((

  • nu mai conteaza sumele de bani, dar cand NU esti intre primii 2000 de cetateni ca si stare financiara… uitasem sa precizez ca o prietena a nascut in Cluj si a dat 10 LEI unei asistente dragute, in rest… Sanatate!!!

  • Crisu 13 ani ago

    dar cu contabilii ce ai ? 🙂

  • Adrian Puiulet 13 ani ago

    pai unii se fac doctori ca sa ia aia 2 lei; in Targu Mures am fost internat la Cardiologie; se stia fiecare operatie cat costa; aia 400 lei, anestezistul 200, si ala ce te duce si te aduce see you targa, 20 lei; in Alba, de curand, nu aveau nici perne..m-am dus la imprumutat prin oras; cea mai mare problema e justitia; acolo ajungem see you toate pana la urma, inclusiv see you mediul; ai gresit, platesti conform legii; toata lumea da, toata lumea ia; daca nu mai iau, la 600 lei pe luna cine sta? si uite asa ne ducem dracului.

  • Bisziok Calin 13 ani ago

    in mures am patit si eu, cu tata, a fost trimis dintr-o clinica privata (patronata de un doctor universitar care lucreaza si la stat, isi trimite clienti dintr-o parte in alta ) la spitalul judetean unde a fost internat la o alta sectie 5 zile, dupa ce am cautat doctorul la care defapt trebuia sa mearga am "marcat" banu in plic k asa se cade(1000ron +100 de coco) a fost transferat unde trebuia initial internat si a doua zi operat, deci o intervestie care trebuia sa fie gata in 2 zile a durat mai bine de o sapt…Din pacate acest sistem este mostenire a comunismului cand mergea lasa ma sa aiba si omu de un kil de banane…a ramas si nu prea este antidot, ca si impotriva cancerul…trist dar adevarat. Nu vreau sa mai zic si de sistem asta la care cotizam in fiecare luna cu zeci de lei si la nevoie tre sa iti cumperi si o siringa…

  • Feri, ai mare dreptate, oricum cel putin eu nici macar cu Cluju nu ma "plang", din nefericire s-a intamplat sa ajung de urgenta la spital si pe langa ca ma simteam extrem de rau am asteptat vreo 5 ore pana sa ma ia cineva sa ma consulte sa vada ce probleme am si asa mai departe…iar cand am fost dusa pe un pat unde imi administra o perfuzie, am vazut cum nu aveau ei timp de alti pacienti care boleau prin sala de asteptare, stateau si ii dureau fix undeva de tine, sau de oricine altcineva…Cand am plecat de la urgente mi-au dat un bilet de trimitere la ceva sectie din spital, m-am prezentat devreme ca sa nu stau la coada, si cand ajuns in cabinet asistenta a inceput sa urle efectiv la mine, fara nici o treaba, si sa imi spuna ca medicul de garda nu e acolo si sa mai astept, iar doctorita statea si vedea cum asistenta se rastea la mine, si radea. Eu cu spitalele si chiar si doctorii m-am lecuit, sa fereasca Dumnezeu sa ajungi pe mana lor.

  • Teofil Gavril 13 ani ago

    Mai sunt si exceptii… poate e un inceput. Am un vecin (fost vecin de cand locuiam in Comesti) care a facut un spital privat. Uite o marturie a unui pacient http://www.lukozaur.com/despre-spitalul-sf-constantin-din-brasov/.

  • Raluca M 13 ani ago

    Este de la sine inteles ca cine nu are empatie si nu are capacitatea de a se pune in pielea unei persoane bolnave, nu poate fi clinician (sa lucreze in laborator mai degraba). Insa probleme in sistemul medical sunt din mai multe cauze, si este total gresit sa arunci totul pe seama medicilor. Felul in care sunt tratati medicii rezidenti este unul dintre motivele pentru care isi pierd satisfactia pe parcurs. Al doilea motiv pentru care toata lumea si-a format o impresie gresita este faptul ca se asteapta sa fie “supraoameni”. Uneori se mai intampla si lucruri imprevizibile, chiar daca nu este vorba de culpa medicala. Iar in legatura cu diagnosticul si tratamentul, va inselati amarnic daca porniti de la ideea ca totul este asa de usor. Evident ca medicul trebuie sa fie foarte bine informat, insa adesea trebuie efectuate investigatii paraclinice, si din punct de vedere financiar anumite spitale nu stau foarte bine. Si felul in care Hipocrate spune ca “nu exista boli, ci bolnavi” ne arata ca fiecare organism reactioneaza diferit. Daca ar creste complianta in randul romanilor, cred ca lucrurile ar sta altfel. Dar de cele mai multe ori se neglijeaza sfaturile medicului. Despre asta de ce nu mentioneaza nimeni?
    Nu in ultimul rand, criticile astea nu ajuta pe nimeni-chiar descurajeaza, avand in vedere ca un student la medicina si un rezident fac eforturi foarte mari pentru cariera lor.

  • Dana 13 ani ago

    True, unde mai pui ca in unele spitale exista tomograf in tipla nou nout care zace in subsolul spitalului pentru ca directorul este dotat cu un cabinet privat unde ia bani grei pt o tomografie…. Asta este viata, vina ne apartine pentru ca nu luam atitudine! Eu de exemplu ar fi trebuit sa il dau in judecata pe imbecilul de la Urgenta!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.