Thursday, December 12, 2024

Cu propriile forte: Luciana Manolea, campioana intr-o lume a barbatilor

By on 6 iunie 2017 0 1960 Views

Source: PokerNews

De cate ori aflu de triumful unei femei intr-un domeniu dominat de barbati, ma bucur ca de o reusita proprie. Intr-o lume inalt competitiva precum cea in care traim, o femeie care smulge laurii unui barbat intr-un domeniu “dur” este un semn imbucurator ca lucrurile evolueaza spre bine si ca societatea in care traim are deschise portile egalitatii de sanse pentru toti.

De aceea, cand am auzit ca exista o tanara romanca, plapanda si modesta, care a luat cu asalt clasamentele globale ale pokerului, am facut ochii mari. Pokerul a fost pana nu demult un teritoriu exclusiv al barbatilor. A fost inviat de emigranti in America acum aproape doua sute de ani si de atunci a devenit un fel de proba de barbatie, curaj si stapanire de sine pentru jucatori, iar cei mai buni dintre acestia au fost priviti ca niste razboinici pe campul de lupta al psihologiei si autocontrolului.

Luciana Manolea a patruns asadar intr-un teritoriu “minat”, care aparent ii era refuzat. Insa, odata ajunsa aici, odata devenita jucatoare de poker, a inflorit.

Ocazia i-a fost oferita – ei si altor sute de mii de jucatori – odata cu explozia globala a pokerului online, fenomen datat in 2003 si declansat de victoria incredibila a unui amator de pe internet impotriva unui rechin al Las Vegasului: incepatorul Chris Moneymaker l-a invins in finala Main Eventului World Series of Poker pe siretul veteran Sam Farha, a castigat 2,5 milioane de dolari investind doar 82$ si a declansat febra globala a acestui joc fascinant.

Asa a aflat si tanara studenta Luciana Manolea de poker. L-a incercat si nu a mai privit inapoi. Acum este cea mai faimoasa jucatoare romanca de poker, cu rezultate spectaculoase in partidele online de pe PokerStars dar si in marile competitii live.

Nimeni nu ar fi spus ca o fata cuminte de la tara, trecuta printr-un liceu cu internat, va ajunge sa scoata peri albi celor mai buni din lume, bluffandu-i la masa de joc asa cum se credea ca numai barbatii au curajul sa o faca. Si totusi s-a intamplat. Avantajul Lucianei? Harnicia. Cand altii se opresc din drum daca esueaza, pe ea esecurile au motivat-o: “Am avut doua mari perioade proaste in cariera, si inevitabil m-au afectat, m-au facut sa-mi pun jocul de poker la indoiala, insa aceasta m-a determinat sa studiez si mai mult,” spune ea intr-un interviu publicat in engleza pe PokerStars Blog, una din cele mai vizibile platforme globale pentru fanilor pokerului.

Luciana joaca poker de aproape zece ani. A inceput cu turnee de cativa centi online, a evoluat, a urcat in mize si de atunci si-a atarnat la centura titluri importante si premii in bani care i-au oferit independenta financiara deplina. Ultima ei performanta majora este un titlu in unul din cele mai prestigioase si disputate festivaluri de poker online, SCOOP (Spring Championship of Online Poker), frecventate de zeci de mii de jucatori anual, unde a castigat anul acesta un titlu de campion SCOOP si aproape 50.000 de dolari. Dar pentru Luciana nu marimea acestui premiu conteaza, cat satisfactia victoriei. Ea este obisnuita cu astfel de scoruri mari. Pe internet a mai castigat un titlu care i-a venit ca o manusa: locul 1 in turneul Women’s Sunday, eveniment care a pus-o si in topul jucatoarelor din intreaga lume.

Dar timida Luciana nu s-a ferit nici de marile sali de poker din arena live si nici de luminile reflectoarelor. Ea joaca de peste 5 ani in cele mai mari festivaluri live din Europa si din lume. Ea a intrat in atentia fanilor pokerului live in 2014 la Praga cand a castigat doua turnee importante consecutiv la European Poker Tour, performanta rareori reusita de un jucator de poker, indiferent de calibru.

Care este secretul ei? Dupa cum povesteste ea in interviu, harnicia, realismul asupra propriilor performante si echilibrul in viata personala: “De fiecare data dupa ce imi inving lenea si incapatanarea si trec la fapte, mai simt mult mai bine. Primul pas este intotdeauna cel mai greu,” spune ea. Intr-adevar, un sfat care depaseste domeniul ei si e valabil pretutindeni. “Am realizat ca daca imi recunosc punctele slabe si greselile castig o atitudine mentala mai buna care la randul ei duce la decizii viitoare mai bune,” observa tanara jucatoare.

Nu in ultimul rand, aceasta admirabila luptatoare, stie sa fie si recunoascatoare destinului si sa restituie cate ceva din ceea ce a primit: ea este voluntara si contribuie cu un procentaj din castiguri la fundatia caritabila REG (Raise for Effective Giving). “Nu uita sa fii recunoscator,” spune ea la finalul interviului.

Si, una peste alta, Luciana nu vorbeste de la inaltimea unei cariere incheiate. Ea nu a implinit inca 30 de ani si are in fata decenii de performante despre care cu siguranta ca o sa mai auzim.

Iar eu ma bucur pentru succesul Lucianei Manolea ca de o reusita personala.

Next Post

Pe scurt…

7 iunie 2017 0
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.