Monday, September 24, 2018

Pariatul sportiv – între hobby şi dependenţă. Susţine campania PariuriX de conştientizare asupra parierii compulsive!

By on 18 august 2015 0 1070 Views

Pariatul sportiv nu este o raritate printre microbiștii români și nici printre entuziaștii tuturor sporturilor pe plan mondial. Precum orice joc de noroc, acesta presupune parierea unei sume de bani, mai mică sau mai mare, în funcție de bugetul pariorului și de riscul parierii, care este fie pierdută, fie recuperată împreună cu un câștig financiar, determinat de miză pusă în joc. Deși pare simplu, inofensiv și relaxant, parierea sportivă are și o față întunecată, așa cum reiese din studiul făcut de PariuriX, una dintre cele mai apreciate comunități de pariori din România.
Cum ia naştere dependenţa de pariuri în rândul entuziaştilor sportivi?
În momentul în care dependenţa de jocurile de noroc este depistată de specialişti sau de însuşi pariorul afectat, problema este deja gravă. PariuriX, în urma studiului făcut în cadrul comunităţii online de pariori, a descoperit că 20% dintre jucători au probleme serioase în viaţa lor socială din cauza pariatului compulsiv. Pentru a înţelege ce se întâmplă în viaţa unui parior înrăit, care ajunge să devină dependent de pariurile sportive în cele din urmă, această activitate trebuie privită de la bun început.

  • Totul începe cu pasiunea pentru diversele sporturi la care foarte mulţi se uită cu grupurile de prieteni sau cu familia, fie că este vorba de fotbal, baschet, tenis, handbal sau orice alt tip de sport din ţară sau străinătate.
  • Această pasiune cultivată din copilărie sau adolescenţă devine treptat un hobby, susţinut de plăcerea entuziaştilor pentru sportul respectiv şi de discuţiile animate despre subiectul sportiv cu tovarăşii lor, pasionaţi la rândul lor.
  • Hobby-ul devine sau este perceput la rândul său ca expertiză, după o cunoaştere îndelungată a sportului respectiv. Expertiza oferă o siguranţă foarte mare în abilităţile de a prevedea rezultatul unei confruntări sau activităţi sportive.
  • Aceasta abilitate se desfăşoară în funcţie de cunoaşterea echipelor sau a sportivilor, de numărul de spectatori, de tipul si calitatea terenului, vremea de afara, de pozitia ierarhica a echipelor sau a sportivilor într-un anumit clasament si de multe alte categorii care sunt foarte importante in ochii unui microbist profesionist.

Acesta este momentul în care se poate produce o permutare către pariatul sportiv – dezvoltarea unei pasiuni într-o înţelegere atât de bună a domeniului, încât riscurile devin rentabile.

pariuri

Este pariatul sportiv un hobby ca oricare altul?

Pariatul sportiv, la fel ca jocurile de noroc, nu este o activitate damnabilă. Este o formă de relaxare ca oricare alta, bazată pe aproape aceeaşi parametri ca orice hobby. Cu toţii avem activităţi pe care le facem cu plăcere şi care ne aduc relaxare şi satisfacţie. Asa cum precizează şi cei de la PariuriX, nici pariatul sportiv nu iese din această categorie, pentru că utilizează aceleaşi instrumente ca orice altă modalitate de petrecere a timpului liber.

  • Necesită o investiţie de timp şi bani. Sunt foarte puţine activităţi care ne relaxează şi nu costă nici măcar un leu. Călătoriile necesită o cheltuială de transport, pescuitul o investiţie în uneltele de pescuit, sporturile au nevoie de echipament special pentru protecţie sau comoditate şi şahul o investiţie în tabla cu piese. Evident, nu toate cheltuielele financiare sunt la fel de mari, îar în privinţa timpului investit nu există excepţii, ci doar diferenţe de perioade.
  • Practicarea acestei activităţi provoacă plăcere. Pentru că orice activitate practicată în timpul liber trebuie să producă plăcere, acesta este şi cazul pariurilor sportive, care oferă o satifacţie imensă în momentul în care prognosticul pus în joc este şi cel câştigător, precum şi o satisfacţie materială, prin câştigurile financiare în urma unei parieri corecte.
  • Un hobby este o provocare continuă. Provocarea, adrenalina, emoţiile, încrâncenarea, diversele calcule fac parte din gama activitaţile pe care le practicăm cu toţii. Unele sunt mai tehnice, deci vor cere atenţie şi calcul raţional, altele sunt dinamice şi implică mişcarea cu un anumit scop, iar altele sunt relaxante, si au nevoie doar de o stare de calm si liniste. Pariurile sportive au câte puţin din toate aceste categorii şi au avantajul unei provocări permanente.

Secretul unui hobby plăcut este plăcerea, interesul strict legat de obţinerea de satisfacţie şi varietatea pentru a nu dezvolta o obsesie. De aceea, pariorii sportivi trebuie să ţină cont de sfaturile experţilor din comunitatea PariuriX şi să aibă în vedere că această activitate este inofensivă in condiţiile în care nu este privită ca o sursă permanentă de bani, provoacă plăcere indiferent de rezultat şi poate fi variată cu numeroase alte modalităţi de petrecere a timpului liber.

De aceea, trebuie ca plăcerea şi relaxarea, pe care le provoacă pariatul sportiv, împreună cu emoţiile, adrenalina şi provocările cotelor, trebuie să primeze, pentru ca dependenţa să nu se instaleze pe nebănuite şi să se ajungă la un moment critic din care cu greu vor ieşi cei care nu au voinţă de fier. Susţine campania PariuriX şi informează-i pe toţi entuziaştii sporturilor pe care îi cunoşti de riscurile dependenţei de pariuri sportive!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.