Saturday, December 21, 2024

Localurile nu sunt institutii de cultura

By on 24 noiembrie 2014 4 2089 Views

concertMulte cluburi si restaurante se straduiesc sa organizeze evenimente culturale, sa atraga clienti iubitori de muzica, poezie si teatru. Unii o fac mai bine, altii mai putin bine. Unii se pricep sa organizeze evenimente, altii nu prea. De la conceperea unui banal afis pana la promovarea (cu rezultate) pe retelele de socializare, lucrurile sunt mai complicate decat par. Parerea mea este ca targetul unui local care organizeaza un eveniment cultural este ca macar sa iasa pe zero ca si venituri/cheltuieli. E o “investitie” in imagine, mai degraba decat o actiune de vanzare.  Ce m-a determinat sa scriu acest articol sunt reactiile unor artisti (pe care ii respect foarte mult de altfel) care spun ca n-ar trebui sa cante “pe bilete”, adica locatia ar trebui sa le plateasca onorariul si sa se descurce mai departe. Au si ei dreptate, unele locatii nu-si promoveaza foarte bine evenimentele si artistii se trezesc cu 2-3 oameni. Pe de alta parte, promovarea evenimentului si prezenta publicului nu tine doar de local. Cred ca ar trebui sa fie o colaborare si o comunicare foarte stransa intre cele doua parti.

Localurile trebuie sa produca bani, sa-si plateasca angajatii, furnizorii si actionarii. Nu sunt institutii de cultura, nu primesc bani din impozite si taxe. De aceea va propun un calcul, ca tot imi plac cifrele. Sa zicem ca un artist solicita un onorariu de 1500 lei si este cazul fericit in care are PFA, firma si asa mai departe ca sa poata da factura. ( si nu mai trebuie sa dam inca 16% la stat) Sonorizarea sa zicem ca ne costa 300 lei si inca 200 lei flyere, afise, distributie pentru promovarea evenimentului. Evenimentul ar trebui deci sa aiba un “profit” de 2000 lei, adica ( la un adaos mediu de 120%) un venit de aproximativ 3650 lei.  Daca localul vinde doar bauturi, sa zicem un client consuma de 15 lei, atunci ar trebui sa avem 243 de persoane. Daca este restaurant, sa zicem ca se cheltuie 25 lei/persoana si atunci avem nevoie de 146 de persoane.  Daca localul  are capacitatea potrivita si tu ca artist, prin renumele si talentul pe care-l ai, conjugat cu eforturile de promovare pot aduce 150 de persoane la concert, e un eveniment de succes.

Scriu acest articol si in atentia publicului larg, pentru a-si da seama ca organizarea de evenimente inseamna efort din partea localurilor, nu o mare afacere cu profituri imense…

  Opinii
Next Post

Despre jocuri

29 noiembrie 2014 0
4 Comments
  • Foarte pertinentă observaţia.Eu trăiesc pe pielea mea experienţa unor astfel de evenimente culturale (atât cât pot umbla, fiind profesor cu normă intreagă la o şcoală de elită).Şi atunci, oare nu ar trebui să avem şi noi, ci din eşalonul doi, loc prin festivaluri, alături de “greii” care cântă aceleasi vechituri, din ce in ce mai prost? Chiar dacă ei aduc lumea in sălile de spectacol, sunt plătiți de instituții, cu sume care, dacă ar fi din vânzarea biletelor, nu ar acoperi nici jumătate din onorariu, în majoritetea cazurilor.
    Despre cum se obțin recitaluri in festivaluri, cu ce fel de PCR (pile,cunoştinţe, relaţii), ați putea să detaliați dumneavoastră. Doar sunteți director de festival!

    • Feri 10 ani ago

      PCR-ul e in toate domeniile, inclusiv in business. Si e normal, e firesc, suntem fiinte sociale, e intrinsec naturii umane. Insa dvs. si alti artisti “din esalonul doi” aveti mult de munca daca vreti sa ajungeti in salile de spectacole. Si nu e vorba de munca de creatie, ci de PR – Relatii publice. Da, trebuie sa construiti relatii, cunostinte, pile. Trebuie sa comunicati, sa va prezentati (asa cum trebuie), sa insistati, nu sa asteptati sa fiti descoperiti sau sa aiba vreun director de casa de cultura initiativa sa va invite. La cati organizatori de evenimente ati trimis un e-mail de prezentare, l-ati sunat ulterior sa-l intrebati cum i se pare si daca doresc ca impreuna sa realizati un eveniment cultural pentru publicul lor tinta ? Sincer as fi preferat o astfel de abordare, decat un comentariu picant pe pagina festivalului…si discutia poate continua, dar poate ne vedem personal si discutam 🙂

      • dan ilcus 10 ani ago

        cum se da like la comenturi? 😀

  • Dan Ovidiu Ilcus 10 ani ago

    io ias da like da nu stiu unde

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.