Saturday, December 21, 2024

Comunicarea este vectorul de bază al dezvoltării. Interacționăm și relaționăm, suntem ființe sociabile, iar viața pe Terra, fără actul comunicării și-ar pierde în mare parte sensul.

Dezvoltarea tehnologiei și a rețelelor sociale a contribuit mult pe de o parte la accesibilitatea comunicării și perpetuării mesajelor dar și la o diminuare a autenticității comunicării. Tehnologia ne-a adus mai aproape de cei îndepărtați dar ne-a îndepartat de cei apropiați. Insă practic tehnologia și rețetele sociale dau posibilitatea tuturor de a comunica, de a intra in contact cu lumea întreagă, de a avea o voce. Lucru care ar multe avantaje dar și dezavantaje…

Revenind la comunicarea in timp de criza, am să mă refer la comunicarea companiilor. Ce inseamnă comunicarea in cadrul unei companii? Nu am să scriu prea mult despre comunicarea internă și despre problemele din companii datorate lipsei acesteia. Practic n-am auzit niciun angajat sau vreo companie în care comunicarea să fie la nivelul așteptărilor. Peste tot e loc de mai bine, peste tot se aude “n-am știut, nu ni se spune”, “pe noi nu ne informeaza nimeni”, “la noi nu se comunică”, “nu le pasă de noi”,”eu aflu ultimul” etc. Vă recunoașteți în ecuație?

Comunicare externă a companiei se referă la un ansamblu complex de mesaje pe care compania le transmite, intenționat sau nu, prin intermediul reclamelor, produselor, angajaților și a tot ceea ce întreprinde compania. Firmele nu comunica doar prin campaniile de promovare – reclame on-line, campanii de flyere, campanii tv/radio etc. ci prin tot ceea ce poate fi observat si asimilat de catre cei din jur. Angajații și interacțiunile lor, ambalajele, reclamele luminoase, conturile de social media si materialele postate, implicarea în societatea civilă și multe alte aspecte fac parte din comunicarea externă a companiei. Unele sunt controlabile și ajustabile, altele nu. Unele lucruri sunt conștiente, altele intră in mintea consumatorilor involuntar și inconștient. Dacă înainte de social media companiile puteau comunica prin radio/tv/presa scrisa si prin campanii de flyere/materiale promoționale, iată că acum fiecare companie poate avea vocea ei prin conturile de social media. Marea majoritatea comunică acolo neprofesional, actionând ca un canal de reclame non-stop, neînțelegând ca rolul rețelelor de socializare este de a socializa, de a crea o comunitate, dincolo de a-ți promova non-stop produsele.

Comunicarea pe timp de criza

Am intrat într-o perioadă fără precedent din cauza pandemiei COVID-19. Multe companii s-au inchis temporar sau și-au redus activitatea. Primordială este comunicarea internă. Modul cum gestionați situația cu angajații va determina revenirea sau închiderea definitivă a afacerii. Criza personalului calificat va fi mai acută decât este acum după ieșirea din criza.

Revenind la comunicarea externă, multe companii și-au oprit “comunicarea” pentru ca nu mai au ce vinde. Mesajul transmis astfel în rețele sociale (care nu sunt doar canale de promovare) este că nu le pasă, de fapt, de comunitate și de clienți, au folosit acest canal strict pentru vânzare. Unii clienți s-ar putea să observe, alții să nu, pentru că au fost obișnuiți să nu primească altceva decât reclamă. Dar și atașamentul față de companie și brand este același ca și nivelul de informații utile pe care l-au primit prin intermediul social media, adica egal cu zero. Nu te poți aștepta să ai loialitate de brand atâta timp cât tu nu ai transmis altceva decât “cumpara”, “cumpara”, “cumpara” și nu te-a interesat decât să-ți vinzi produsul sau serviciul.

Așa că recomandarea mea este să continuați să comunicați cu clienții, să le oferiți conținut de calitate sau chiar doar mesaje de susținere și să le arătați că vă pasă de ei, nu doar de banii lor. Și dacă vă puneți întrebarea “Ce aș putea să postez dacă nu mai am ce vinde?” atunci încercați să vă conectați cu misiunea și esența companiei dvs., dincolo de produse și servicii și să consolidați care este defapt plus valoarea care o aduceți în societate și motivația din spatele activității.

S-auzim de bine și multă sănătate!

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.