Monday, November 18, 2024

Intalnire “Agricultură Sustinuta de Comunitate” la Mosna

By on 1 martie 2015 4 1979 Views

In 28 Februarie, la initiativa lui Marius Cobarzan a avut loc la Mosna, in cadrul gospodariei bio a familiei Willy Schuster (carora le multumesc pentru ospitalitate si ii felicit pentru tot ceea ce fac) o intalnire pe tema dezvoltarii unei initiative de tip CSA ( Agricultura sustinuta de comunitate) in zona Medias.

Am mers la eveniment pentru ca sunt interesat de consumul de produse sanatoase si cu gust. Sunt constient ca produsele din supermarketuri sunt pline de chimicale si ca sunt nesanatoase.  N-am inteles, la inceput, de ce se numeste “agricultura sustinuta de comunitate” pentru ca eu vedeam avantajul pe care-l am eu, ca si consumator, de a avea acces la produse naturale, nicidecum o comunitate care sa sustina agricultura. Apoi am inteles conceptul de parteneriat pe termen lung cel mai bine descris in clipul de mai jos, preluat de la asatromania.ro:

E un concept foarte interesant implementat cu succes in alte tari si in Romania in zonele Timisoara, Arad, Cluj, Odorheiu Secuiesc, Bucuresti.  In PDF-ul de aici gasiti informatii foarte clar despre un parteneriat de tip CSA. Dupa intalnire am mers la Richis la un prieten care mi-a spus ca desi acum cativa ani erau mii de vite in sat, acum mai sunt doar cateva, sub 10. Crescatorii de vite primeau 0.85 lei/litru de lapte de la cei care-l colectau si nu isi permiteau sa le intretina, astfel ca au renuntat, in timp, la ele. Similar s-a intamplat si cu agricultura. Cred ca daca ar fi vandut direct consumatorilor din jur cu 3-4 lei/litru si-ar fi permis sa-si continue activitatea. Cred ca aici e cheia dezvoltarii durabile a agriculturii locale: o mai buna comunicare si o facilitare a intalnirii cererii cu oferta de produse locale. “Pai bine si pentru asta exista piata”, ar spune cineva…insa in piata sunt tot felul de intermediari, marfa adusa din strainatate iar peste 90% nu sunt direct producatorii.

Diferenta intre 0.85 si 4 lei la lapte, de exemplu, e data de intermediari + taxe. Provocarea este reducerea lantului comercial pana la nivelul producator-cumparator, iar initiative de acest gen, tocmai acest lucru fac.

Il felicit si ii multumesc lui Marius Cobarzan pentru ca a venit de la Cluj sa ne arate acest model si inca o data multumiri familiei Schuster pentru ospitalitate! Daca sunteti interesati va tin la curent cu ceea ce se intampla in viitor pe aceasta tema.

Next Post

Ploaie tropicala la Paltinis

1 martie 2015 0
4 Comments
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.