Sunday, July 14, 2024

Gandeste global, mananca local

By on 8 septembrie 2014 0 1344 Views

Foarte tarziu am inteles melancolia alor mei de a manca din propria gradina. Consideram ca efortul depus pentru obtinerea unei rosii in gradina proprie e infinit mai mare decat banii pe care-i dai la piata sau supermarket. Cumperi rasadurile, sadesti rosia, pui parii, apoi le legi, le cureti si eventual le stropesti cu piatra vanata. Apoi poti avea riscul sa nu iasa cum trebuie, o grindina, un frig, niste gandaci sau o boala pot sa-ti zadarniceasca recolta. Plus ca nici aerul nu e cel mai curat, aici in oras. Si toamna iarasi ai de curatat, dupa recolta.

Apoi, pe masura ce simturile gustative s-au dezvoltat si am analizat mai atent diferenta IMENSA intre gustul unei rosii din supermarket si a celei din gradina am inceput sa inteleg cam despre ce e vorba. E diferenta si intre o rosie de gradina proaspat culeasa si una de gradina care sta 2-3 zile pe o taraba.

La o conferinta la care am participat de curand am intalnit acest motto – “Gandeste global, mananca local” – si eram indemnati sa cumparam legume/lactate/fructe de la localnici astfel incat si ei sa fie incurajati sa cultive mai mult si sa putem consuma alimente cat mai sanatoase. Le era recomandat si lor sa cultive un surplus fata de necesarul lor pentru a-l putea valorifica in comunitatea locala.

Cred ca stiti foarte bine cat de mare e diferenta de gust si de continut de vitamine/minerale intre rosiile de Polonia, Spania, Turcia si cele de Romania. La fel e si cand vine vorba de alte legume si fructe. Dar cand cumparati de la localnici, si acestea sunt proaspete, diferenta e chiar mai mare.

Asa ca Ganditi global, mancati local !

stock-tomato-700web

 

  Opinii
Next Post

Mesajul meu la inceput de an scolar

15 septembrie 2014 0
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.