Saturday, October 12, 2024

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home1/feriteglas/public_html/wp-content/themes/pantograph/single.php on line 14

Cum a fost la Forumul de Turism Montan de la Predeal

By on 22 decembrie 2014 6 11774 Views

Sambata, 20 Decembrie am participat la prima editie a Forumului de Turism Montan organizat de InfoTravelRomania in parteneriat cu Asociatia TEN si avand ca sponsor  Hotel Belvedere 3* din Predeal. Evenimentul a fost un prilej de discutii si mediere intre agentiile de turism si hotelieri ( cand spun hotelieri ma refer la orice tip de unitate de cazare). A fost un eveniment care a incurajat dezvoltarea colaborarii intre doi din actorii industriei de turism, un eveniment extrem de binevenit, in contextul unei lacune generalizate de comunicare. Au luat cuvantul dl. Petre Dordea (InfoTravelRomania), dl. Traian Badulescu, dl. Alin Burcea ( Paralela 45), domnul Gheorghe Fodoreanu ( Invitation Romania) iar dl. Alex Hampu a tinut o prezentare interesanta despre politica de pret pe care ar trebui sa o aiba hotelierii.

Apoi a urmat o dezbatere interesanta despre agentii, hotelieri, Romania ca destinatie turistica, incoming, politici nationale si alte subiecte.

Pe scurt, hotelierilor li s-a “reprosat” ca :

– ofera tarife mai mari agentiilor decat ofera clientilor finali, astfel incat agentiilor le este imposibil sa vanda

– ofera tarife mai mari agentiilor decat  OTA, portalurilor gen Booking.com

– nu cedeaza comision, nu includ comisionul in pachetele trimise, astfel ca agentiile nu au preturi competitive

– trimit oferte in format JPG sau PDF care nu pot introduse usor in sistemele/siteurile/prezentarile agentiilor

– trimit oferte fara a da detalii minimale, gen localitatea si numarul de contact al hotelului/pensiunii

– nu ofera tarifele in timp util pentru a putea fi incluse in ofertele tour-operatorilor

– evita colaborarea cu agentiile pentru a nu emite facturi

– ofertele nu includ detalii despre tarifele pentru copii

Agentiilor li s-a “reprosat” ca:

– nu “baga in seama” hotelurile si pensiunile mai mici

– nu aduc vanzari la fel de mari ca OTA ( booking.com) si de aceea nu li se ofera preturi similare / mai bune

– promoveaza mai mult destinatiile externe in detrimentul celor interne

– nu realizeaza programe care sa incurajeze turismul intern

Spre sfarsitul seminarului s-a incercat sa se gaseasca cateva solutii pentru problemele de mai sus.

Concluziile mele sunt:

Problema: din pacate o mare parte din personalul care administreaza unitatile de cazare nu este specializat in domeniu ospitalitatii, nu foloseste elemente de baza de planificare strategica, ce sa mai vorbim de o politica tarifara coerenta. Daca trecem mai departe si ne uitam ce contin, cum arata si cum sunt transmise ofertele lor catre agentii, vedem ca este foarte mult de lucru si de invatat.

Solutie: hotelierii ar trebui sa urmeze cursuri practice de management si marketing, sa colaboreze cu profesionisti si consultanti in industria ospitalitatii. Sa investeasca in planificare strategica, planuri de marketing si cel mai important in COMUNICARE.

Problema: hotelierii trimit prea tarziu tarifele si ofertele pentru a putea fi inclusi in planurile touroperatorilor.  Pe de o parte as intelege si hotelierii ca vor sa aiba un pret real ( de cost) de la care sa porneasca politica tarifara. Si acesta porneste de la buget, buget pe care ti-l faci bazandu-te pe anii anteriori, nu doar pe anul anterior. E dificil si ai vrea sa poti astepta sfarsitul anului sa vezi ce costuri ai, sa incluzi eventualele variatii si sa ai un cost cat mai aproape de realitate, dar pe de alta parte touroperatorii au nevoie de tarife in luna Iunie-Iulie anul acesta pentru a vinde anul viitor, deci

Solutie: analiza financiara trebuie facuta in timp, pe baza evidentelor financiare istorice si bineinteles tinand cont si de ceilalti factori (gen marirea utilitatilor, fortei de munca etc) si tarifele sa ajunga in timp util la agentii.

Problema: Hotelierii nu ofera preturi competitive agentiilor care nu pot vinde in aceste conditii.

Solutie: O politica tarifara foarte clara, cu tarife motivante pentru fiecare segment de piata. Nu e greu de realizat, trebuie doar gandita foarte bine.

Alte concluzii:

Domnul Alin Burcea a zis ca : “Exista o “gaura” de 45 de ani in educatia turistilor romani, comparativ cu cei din Vest.” De aici se pot trage multe concluzii 🙂

Domnul Fodoreanu a zis ca: “Exista o diferenta foarte mare intre ceea ce se asteapta turistii straini sa gaseasca in Romania si ceea ce gasesc de fapt”. In sensul pozitiv, pornesc la drum cu indoieli si pleaca incantati. Acest lucru se datoreaza imaginii Romaniei in strainatate. Iar imaginea Romaniei in strainatate e data de: contextul politic, contextul economic,  diaspora ( comportament, valori) si de promovarea turistica ( prezenta la targuri internationale, programe de promovare in tarile straine etc.)

Domnul Alexa Hampu a spus: “Adevarul e ca in domeniul turismului au inceput sa activeze oameni de afaceri care au esuat in alte domenii”. Eu zic ca in domeniul turismului sunt multi oameni care confunda business-ul cu pasiunea sau care au fost prinsi de mirajul de a avea o pensiune/hotel fara a se gandi (sau a stii) foarte bine ceea ce implica administrarea si dezvoltarea unui astfel de business. Am observat si in Predeal si in alte statiuni turistice ca undeva la 50% din proprietati sunt de vanzare. Si sunt 2 motive pentru acest lucru: 1. antreprenorii nu fac studii de piata si business planuri clare, 2. autoritatile locale nu au statistici si strategii clare de dezvoltare care sa ajute antreprenorii.

Anul 2015 aduce noutati de genul TVA-ului de 9% pentru pachetele all inclusive si voucherele de vacanta. Ramane de vazut cum se vor implementa masurile si ce efect vor avea.

In incheiere felicit organizatorii si sponsorii acestui eveniment si le recomand tuturor celor din aceasta industrie sa participe la astfel de evenimente. Si ii multumesc lui Alin Patru ca mi-a recomandat evenimentul.

Urmatorul eveniment organizat de InfoTravelRomania este Forumul National al Ghizilor in data de 31 Ianuarie 2014, detalii aici.

 

 

 

 

 

6 Comments
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.