Monday, July 22, 2024

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home1/feriteglas/public_html/wp-content/themes/pantograph/single.php on line 14

Ciobanii fac lucruri traznite

By on 17 decembrie 2015 3 1837 Views

Este foarte tare ca au iesit ciobanii in strada. S-au mobilizat exemplar. Totul e o lupta intre vanatori si ciobani. Nu stiu foarte multe detalii despre ce e la mijloc, stiu insa urmatoarele:

– ciobanii nu se sfiesc sa-si duca oile in ariile protejate unde distrug flora si plantele protejate

– am vazut mai multe cazuri in care ciobanii au devastat refugii montane si casute de vanatoare, au furat mobilier si l-au mutat la stana

– am fost de multe ori in situatia sa insist la ciobani sa-si cheme cainii, turist fiind pe potecile montane

– de mai multe ori a trebuit, dupa un urcus sustinut, sa renunt la placerea unei coborari (cu bicicleta) din cauza cainilor agresivi de la stane

– pe langa ariile protejate, ciobanii isi mai baga mioarele si in culturile taranilor (des si cu ravagii)

Asa ca ar fi bine sa respecte si ei  si vanatorii niste reguli de bun simt si sa-si controleze (si prin numar) cateii. Parerea mea.

cioban-cu-oi

 

3 Comments
 • Ion Iliescu 9 ani ago

  1. Turiștii din zonele cu oi să facă bine să aibă aparate cu ultrasunete sau sprayuri cu efect deterant.
  2. Legea parcurilor și rezervațiilor trebuie să-i pedepsească pe cei care distrug, proprietarii să-i dea în judecată
  3. Legea vânătorilor să se ocupe mai ales de despăgubirea fermierilor și ciobanilor față de pagubele cauzate de vânat. Abia apoi să le numere cățeii și/sau ouăle (ca să citam din întâiul vânător Năstase Adrian).
  4. Reguli arbitrare gen “3 căței la munte” sunt stupide. 3 căței si 2 măgari la sută de oi de ex. ar avea mai multă logică. Unde numărul efectiv să fie negociat și introdus în legea oieritului.

 • Anamaria 9 ani ago

  Foarte coresct spus, ai abordat strict partea de ciobani ca de astea te-ai lovit, insa eu cred ca e mult mai daunatoare, asupra ariilor protejate si asupra mediului cu totul, vanatoarea excesiva.

 • andrei csoric 9 ani ago

  bravos , sunt total de acord cu ciobanimea pusa in sfarsit la zid. nu prea am intzeles chestia aia cu reguli de bun simtz ….Oricum , sunt stupefiat de cat de analitici sunt legiuitorii : nr. de caini , pe zone …etc. Un recensamant al magarilor era suficient ….. !

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.