Thursday, November 14, 2024
13 februarie 2020

Ce este un certificat energetic, si in ce situatii avem nevoie de el

By 0 1449 Views

Daca inca nu stiati, incepand cu anul 2013 in domeniul imobiliar s-au facut modificari importante in legislatie. Astfel, orice proprietar de imobile (cladiri, locuinte) nu mai poate vinde sau inchiria legal proprietatea fara a detine un document numit certificat de performanta energetica. In continuare, acest articol isi propune sa ofere mai multe informatii legate de acest act si de necesitatea lui:

Ce este certificatul de performanta energetica?

Acest act, cunoscut in general si sub denumirea de certificat energetic, este un document eliberat de un specialist atestat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, numit auditor energetic. Acest document are rolul de a evalua eficienta energetica a imobilului pentru care este eliberat – consumul de energie datorat incalzirii, iluminarii si producerii apei calde menajere – impreuna cu un set de recomandari pentru o mai buna eficienta. El se obtine in urma unei inspectii a imobilului, si in baza documentelor imobilului – acestea trebuie puse la dispozitie de beneficiar.

Certificatul energetic are rolul de a stabili 2 indici principali – clasa energetica si nota energetica. Clasa energetica situeaza eficienta imobilului pe o scara de la A la G (asemenea electroasnicelor), unde A reprezinta cea mai eficienta clasa, iar G cea mai putin eficienta clasa. Nota energetica este o nota cuprinsa intre 1 si 100, unde valoarea 100 reprezinta cea mai buna nota.

Este important sa se evite confuzia dintre un proces de audit energetic, si un document de certificat energetic. Desi ambele sunt realizate de auditori energetici, este vorba de operatiuni diferite, una dintre ele – auditul energetic – fiind o lucrare complexa ce stabileste solutii de reabilitare / modernizare termo-energetica a cladirii.

Cum pot persoanele interesate sa obtina un certificat energetic?

Pentru a obtine acest document aveti nevoie de un auditor energetic – singurul specialist abilitat pentru aceasta operatiune. Modul in care il gasiti difera de la persoana la persoana: puteti cauta pe Internet pentru a descoperi site-ul unui auditor care activeaza in orasul Dvs, puteti apela la cunostiinte care au trecut prin acest proces deja, sau puteti cauta prin ziarele cu anunturi locale – mai ales daca sunteti in cautarea unui certificat energetic ieftin.

De asemenea, lista cu toti auditorii energetici atestati poate fi consultata pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, dar si pe site-ul Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania.

Ce acte trebuie sa pregatiti cand doriti sa obtineti un certificat energetic?

Auditorul ales de Dvs, pe langa obligatia de a vizita imobilul in cauza pentru colectarea unor date specifice, mai are nevoie si de anumite documente pentru a putea executa analiza si calculele necesare – cele ce vor duce la stabilirea clasei si notei energetice. Aceste documente sunt:

  • Actul de proprietate al imobilului sau extrasul de CF (carte funciara);
  • Fisa cadastrala sau releveul cladirii/apartamentului; acolo unde acesta lipseste, auditorul va poate ajuta cu intocmirea acestuia;
  • Informatii legate de echipamentele de incalzire, conductele de incalzire si apa calda menajera, date despre peretii exteriori, acoperis, contorizarea energiei termice.

In incheiere, merita mentionat ca lipsa certificatului energetic poate duce la anularea unui contract de vanzare cumparare sau inchiriere a unui imobil. Acest act este obligatoriu prin lege, iar valabilitatea sa este de 10 ani de la data intocmirii.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.