Înființarea unei peluze sau îngrijirea unui gazon pot fi două activități deopotrivă plăcute, cât și solicitante, atunci când nu ai la dispoziție toate informațiile pe această temă. De aceea, împreună cu prietenii de la igamo am alcătuit mai jos o listă de tips & tricks cu privire la înființarea unei suprafețe de gazon:
Este important să începi procesul cu o documentare temeinică pe marginea subiectului. Preferabil, să continui informarea și pe parcursul procesului de achiziție, alegând un magazin (online) sau fizic ce oferă consultanță. Există pe piață zeci de sortimente de gazon, care, evident, au specificații și destinații diferite. Este important să-l alegi pe cel potrivit solului disponibil și locului ales de către tine pentru semănarea gazonului.
Pentru a te asigura că solul este pregătit pentru însămânțare, se va începe cu o curățare a acestuia de vechea vegetație, urmată de săpare, nivelare și o compactare ușoară. Vei avea nevoie de următoarele unelte: cazma (sau, preferabil, o motosapă pentru a economisi timp și efort), greblă, o riglă (pentru a nivelarea suprafeței) și un tăvălug pentru compactare. Nu uita să îndepărtezi toate rădăcinile, sau eventualele bucăți de lemn, piatră, pentru a avea un sol afânat.
Semănarea se poate efectua atât manual, cu o mișcare amplă a mâinii, pentru a asigura o distribuție a semințelor pentru întreaga suprafață, cât și cu ajutorul unui aplicator de gazon pe roți. Acesta din urmă prezintă câteva avantaje distincte: elimină posibilitatea distribuirii neuniforme – care ar putea avea un impact asupra aspectului final, este ușor de manevrat, respectiv are un “rezervor / buncăr” în care pot fi stocate până la câteva kilograme de sămânță – ai astfel posibilitatea de a finaliza însămânțarea întregii suprafețe cu un singur “refill”.
Pe toată perioada de timp scursă de la însămânțare și până la răsărire, pământul trebuie să fie menținut umed. Se va evita folosirea apei în exces la primele udări, pentru a nu “spăla” semințele care nu sunt fixate corespunzător în sol. Ulterior, cea mai bună recomandare cu privire la distribuirea apei pe întreaga suprafață merge în direcția folosirii unui sistem profesional de irigare – acesta va preveni risipa apei, distribuind-o uniform prin intermediul aspersoarelor. În lipsa unui sistem de irigare, se poate folosi și clasicul furtun.
Special tip: Nu uda în primele 36 de ore de la însămânțare, pentru a lăsa sămânța să se fixeze în sol.
Folosirea de îngrășământ simultan cu însămânțarea se impune pentru a putea asigura un bun start viitoarelor plante. Se va folosi aplicatorul, pentru aplicare simultană (semințe + îngrașământ) obținând astfel o distribuție uniformă a mix-ului. Îngrășământul va avea un impact direct asupra vitezei de creștere și a robusteții gazonului, prin asigurarea nutrienților necesari încă de la început.
Pentru situațiile în care, ne confruntăm și cu apariția buruienilor dicotiledonate (iarbă cu frunză lată), se recomandă aplicarea unui îngrășământ de gazon care conține și erbicid Dicamba. Un exemplu este îngrășământul “Landscaper Weed Control”, disponibil la comandă online.
Deși l-am lăsat la urmă, acest aspect nu este în niciun caz de neglijat. Alegerea unui tip potrivit de gazon, în funcție de câțiva factori cheie este esențială. Astfel, există tipuri diferite de gazon în funcție de cantitatea de lumină disponibilă (soare / umbră), viteze rapide de creștere (normal/ rapid), precum și de tipul de trafic preconizat (dacă vom avea trafic intens constant sau nu). De asemenea, există tipuri diferite de sămânță pentru supra-însămânțare (care presupune de fapt, repararea unui gazon deja existent), sau înființarea unei peluze noi. În strânsă legătură cu punctul 1 de la sus, vă recomand să citiți cu atenție specificațiile produsului, alegând tipul de gazon care vi se potrivește mai bine.
Înființarea unui gazon pot produce schimbări spectaculoase la nivel peisagistic. Sfaturile de mai sus împreună cu folosirea unor semințe de gazon profesionale pot să vă ajute pe acest drum. Spor la treabă! 🙂
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.