Saptamana aceasta au loc la Medias diferite manifestari cu prilejul “Saptamanii internationale a democratiei locale”. Majoritatea actiunilor sunt activitati de protectia mediului ( transport ecologic, ziua biodiversitatii, energii regenerabile, deseuri etc. Felicitari tuturor celor care intreprind actiuni in domeniu insa….
Conceptul de democratie este legat in mintea mea in primul rand de urmatoarele elemente cheie :
– libertatea de opinie, libertatea presei etc.
– separarea puterilor in stat
– drept egal la vot
– libertatea religioasa
– asigurarea respectarii Drepturilor Fundamentale ale Oamenilor
Niciodata n-am legat, la nivel personal, democratia de protectia mediului. Ar influenta democratia imbunatatirea calitatii mediului inconjurator sau din contra ? Am citit cateva materiale despre acest aspect iar opiniile si studiile sunt conflictuale. Nu exista date foarte exacte despre nivelul de degradare al mediului in diferite regimuri.
Am gasit un materiale de cercetare pe care-l puteti parcurge in intregime aici.
Pe scurt este un studiu despre impactul tipurilor de regimuri (totalitar, democratic, oligarh etc) bazat pe 5 indicatori : emisiile de dioxid de carbon, emisiile de bioxid de azot, degradarea solului, despaduririle si poluarea apei.
Pe de o parte libertatea de opinie si informare permite promovarea problemelor de mediu si faciliteaza actiunea diferitelor grupuri interesate in protectia mediului. De asemenea fiind vorba de vot liber si alegeri din randul cetatenilor, pot fi alesi in functii de conducere si decizie, reprezentanti ai partidelor verzi. ( Din pacate, de cele mai multe ori, aceste partide verzi se dovedesc a nu avea nici o legatura cu protectia mediului ci dimpotriva. ) Mergand mai departe, regimurile democratice incurajeaza economia de piata. Economia de piata incurajeaza imbunatatirea calitatii mediului (!??) prin preocuparea pe termen lung a firmelor de a-si mentine profitabilitatea.
Pe de alta parte democratia ar dauna mediului prin prisma faptului ca unele grupuri de interese ar exploata la extrem resursele neregenerabile comune, proprietate publica ( aer, ape, oceane, paduri). Democratia stimuleaza natalitatea, iar cresterea populatiei ar duce la reducerea considerabila a resurselor, deci se produce o degradare a mediului ( argumentatia mi se pare hilara, voi reveni asupra ideii) . Continuand, se aduce un argument similar fata de cel mai sus dar in sensul opus, cum ca, economia de piata stimuleaza firmele sa-i maximizeze profiturile fara a tine cont de mediul inconjurator. Aici consider ca este importanta regularizarea si standardizarea in respectarea mediului inconjurator. In regimurile democratice s-au intalnit cazuri in care, pentru a da satisfactie electorala cetatenilor si a fi votati, politicienii au luat decizii contrare mediului ( alocari de spatii pentru diferite constructii, diferite avantaje in natura etc)
Pornind de la aceste considerente s-au facut o serie de studii empirice in mai multe tari pe mai multi indicatori. Concluzia este, ca de obicei, in regimurile democratice nivelul emisiilor de CO2, NO2 per capita, al defrisarilor si al degradarii pamantului sunt mai mici decat in regimurile autocratice. Totusi, acesta scaderi in nivelul de degradare al mediului din regimurile democratice nu pot trage o concluzie clara, fundamentata, stiintifica, asupra tendintei democratiei de a proteja mediul pentru ca variatiile sunt insemnate.
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
1 Comment
Punctul meu de vedere este ca regimurile politice, democratia, comunismul, nu au nicio legatura cu protectia mediului. Este adevarat ca in asa zisul regim democratic, sunt tari care au ratificat Tratatul de Kyoto si si-au asumat responsabilitatea “Dezvoltarii durabile”. Acest concept are in vedere o dezvoltare economica in care impactul negativ asupra mediului sa fie cat mai redus. Aici sunt multe de spus, asa ca as trage doar o cocluzie personala. Intoteauna economicul si socialul primeaza in fata mediului inconjurator.