Dupa cum ati vazut zilele trecute, sunt la festivalul-concurs de muzica folk “Ziua de Maine” in Alba Iulia. Am participat si anii trecuti si de fiecare data am avut parte de surprize si revelatii. Fie ca a fost vorba de redescoperirea lui Gyuri Pascu, de genialitatea lui Nicu Alifantis sau de profesionalismul echipei de la Consiliul Judetean Alba, in fiecare an festivalul a trecut la un nivel superior de valoare.
Anul acesta, la editia aniversara cu numarul 10, organizatorii au extins festival pe 4 zile si au invitat laureati ai concursului.
Insa anul acesta, dincolo de concurs, de invitatii de marca, am senzatia ca se scrie istoria muzicii folk la Alba-Iulia. La propriu si la figurat. Senzatia imi este data, cel mai probabil, de urmatoarele evenimente din cadrul festivalului:
1. Lansarea cartii Scrisori nedesfacute, Nicu Alifantis. Volumul se afla la cea de-a doua editie, prima fiind lansata acum 17 ani. In prefata acestui volum, artistul se destainuie: “Uneori imi vine sa scriu, alteori imi vine sa cant, de cele mai multe ori imi vine sa tac. Iertati-ma, sunt si eu un om.
2. Spectacolul aniversar “35 de ani dupa melci”, o combinatie intre muzica, teatru si efecte speciale sub regia lui Cristian Pepino. O descriere mai detaliata a evenimentului a facut-o Oana aici. Nicu Alifantis sarbatoreste anul acesta 40 de ani de activitate muzicala. Asta spune tot.
3. Lansarea cartii “Istoria unui vis” – Vali Serban. O poveste subiectiva a Cenaclului Flacara, asa cum precizeaza si autorul pe prima pagina, cartea asterne o istorie a unui fenomen cultural. Cartea este, in opinia mea, de o valoare inestimabila, pentru ca imortalizeaza, in scris, povestea cenaclului care a contribuit decisiv la dezvoltarea vietii culturale a romanilor si in deosebi a muzicii folk. Aparitia volumului este cu atat mai salutara cu cat informatiile despre ceea ce a fost cenaclul Flacara sunt tot mai rare si disipate, iar noua generatie de tineri nu concept fiorii si emotiile pe care acest tip de eveniment le trezea in sufletul celor care vibrau cu muzica si poezia, fie ei pe stadioane, la radio sau televizor.
4. Concertul maestrului Dan Andrei Aldea, revenit pe scena dupa 33 de ani de pauza. Unul din cei mai importanti exponenti ai muzicii folk si rock, Dan Andrei Aldea este privit aproape ca un idol muzical inclusiv de catre “elefantii” genului
5. Expozitia de instrumente a maestrului Nicu Alifantis. La Muzeul Unirii din Alba Iulia pot fi admirate chitare, instrumente de percuţie, discuri de vinil, CD-uri, cărţi, haine folosite de Nicu Alifantis în concerte, aparate de redare muizcală (pick-up, magnetofon, radio) in cei 40 de ani de activitate muzicala si teatrala. Expozitia e deschisa pana in 7 Decembrie.
6. Lansarea discului Mircea Rusu, un album cu 5 discuri si 76 de piese. Voi reveni cu amanunte.
Azi urmeaza cea de-a doua parte a concursului si recitalurile: Alexandra Sidor, Cosmin Vaman, Alexandra Andrei si trupa SPAM, Ducu Berti si Mihai Nenita si Florin Sasarman si Alexandru Filip. Daca nu ajungeti in Alba-Iulia, puteti vedea concursul si recitalurile live pe www.folkalba.ro
Director festival: Vali Șerban
Organizatori: Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba
Parteneri în organizare:
Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Art Café Downtown
Cu sprijinul:
Primăria Municipiului Alba Iulia
Parteneri media: TVR Cluj, Cațavencii, Dilema Veche, Radio România Cluj, Radio Trasilvania, Radio Romantic FM, www.foreverfolk.com
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.