Monday, May 25, 2020

Interviu despre Medias cu Iulian Sirbu – travel blogger

By on 12 decembrie 2013 2 1735 Views

In aceasta vara l-am cunoscut pe Iulian Sirbu, la un blogmeet din Medias. Despre Iulian, travel blogger gasiti mai multe aici. Am fost curios sa aflu cum a vazut el orasul nostru, din punctul de vedere al unui blogger de calatorii. Mai jos gasiti un scurt interviu.

1.Ai auzit de Medias, dpdv al unui oras turistic, inainte sa vii aici in delegatie ? Daca da, ce ai auzit. Cat ai stat aici ?

Da, am auzit de Mediaş, nu foarte multe lucruri însă. Ştiam că aici este sediul Romgaz, că aveţi o echipă de fotbal Gaz Metan Mediaş şi că sunteţi pe traseul bisericilor fortificate dintre Sighişoara şi Sibiu. Mai citisem despre Mediaş pe două bloguri de călătorii, Bialog şi Liliana şi aflasem că pe faţadele clădirilor sunt multe simboluri esoterice şi masonice, fapt ce mi-a trezit curiozitatea. Am stat aproape 4 luni în Mediaş.

2.Ca blogger de turism, cum ti s-a parut orasul Medias ? Ai descoperit ceva interesant aici? 

Cred că din prima sau a doua zi am început să cutreier oraşul, am dat o tură prin centrul vechi şi mi-a plăcut ce am găsit: case vechi, pline de simboluri esoterice, o biserică evanghelică fortificată şi cafenele/restaurante aranjate cu stil şi bun gust. Turnul Trompeţilor mi-a atras imediat atenţia prin înalţimea lui mare, în comparaţie cu celelalte clădiri din jur şi prin faptul că este înclinat. Aveam să aflu apoi că este pe locul trei în Europa ca grad de înclinare.
Am remarcat şi sinagoga, din păcate aflată într-o stare foarte proastă acum, sper ca data viitoare când trec prin Mediaş s-o găsesc restaurată. Trebuie să menţionez aci neapărat centrul de informare turistică de unde am luat câteva pliante şi o hartă a oraşului şi chiar mi-au oferit gratuit şi o carte de Ştefan Ionescu – Mediaş, monumente medievale. Mi-a fost de mare folos apoi în explorarea oraşului. 

3. Ce parere ai de evenimentele organizate, de viata culturala ?

Am participat la MECEFF, un festival foarte bine organizat, dar care din păcate nu a atras un public numeros. În timpul festivalului am profitat de filmele proiectate în interiorul sinagogii, pentru mine a fost pentru prima dată când am intrat într-o sinagogă. Filmele proiectate în faţa Primăriei atrăgeau un public mai numeros şi de asemenea, îmi amintesc că filmele proiectate în sala de spectacole a Hotelului Traube rulau cu sala aproape plină. 
Mi-au atras de asemenea atenţia concertele folk de la Hotelul Traube, din păcate n-am putut ajunge la niciunul. În orice caz, Mediaşul mi-a lăsat impresia unui oraş iubitor de cultură şi de frumos, un oraş care vrea să se autodepăşească şi de ce nu, să profite de faptul că este situat între Sibiu şi Sighişoara şi să atragă şi din “fanii” acestor oraşe 🙂 

4. Ti-au placut localurile din Medias ? Daca da, care ti s-a parut mai deosebit ?

Am mâncat prima dată la Restaurantul Traube. M-a impresionat interiorul decorat cu stil şi amabilitatea personalului. Am îndrăznit la un moment dat să-i compar cu cei de la InterContinental, unde fusesem la un brunch de Paşte şi am fost tratat ireproşabil. Mi-am spus că e prea frumos să fie adevărat şi din păcate chiar aşa a fost, într-una din zile am sosit la orele prânzului şi după o aşteptare de 10 minute în care nu trecut nimeni pe la masa mea, m-am ridicat şi am plecat.
 M-am orientat apoi spre Trattoria Roma. Aici am fost bucuros că aveau pizza şi alte preparate italieneşti (sunt mare fan, ce să-i faci).  . Servirea de aici era mult mai promptă, însă la un mic dejun m-am lovit de următoarea situaţie: am comandat o foccacia, unt şi gem. Toate bune şi gustoase, numai că am observat că era cam mult unt. Şi când l-am întrebat pe ospătar dacă aşa sunt porţiile la ei, mi-a spus că de fapt mi-a adus două porţii, pentru că s-a gândit că o porţie de unt e insuficientă pentru foccacia!  Bineînţeles că pe nota de plată în loc de o porţie comandată am găsit tot două! 
Am mai mâncat şi la Medieval – localul chiar este decorat în stil medieval, cu arme, scuturi şi simboluri heraldice în interior, iar bruschettele sunt foarte bune şi personalul amabil, deşi uneori puţin distrat. 

5. Ai recomanda orasul Medias ca destinatie turistica? 

Bineînţeles! Acest oraş este în primul rând recomandat de poziţia extraordinară, între Sibiu şi Sighişoara (ar trebui să profite mai mult de acest lucru). Apoi, are o biserică fortificată – din câte ştiu, doar aici şi în Sebeş găsim biserici fortificate în oraş. Arhitectura specifică a caselor, cu simbolurile esoterice fac din oraş un loc perfect pentru o vânătoare de comori urbane. De asemenea, figura lui Stephan Ludwig Roth merită mai multă expunere şi dacă s-ar putea face fotografii în interiorul bisericii Sf. Margareta ar fi excelent. Am încercat de asemenea să urc în Turnul Trompeţilor, nu am reuşit pentru că am aflat că era nevoie de un grup de minm 15 persoane interesat de vizită. O cerinţă pe care n-am înţeles-o şi care îndepărtează turiştii .
2 Comments
  • Mihai Buninet 6 ani ago

    Un baiat de nota zece care a vorbit deschis despre minunatul nostru municipiu.

    • Iulian Sîrbu 6 ani ago

      Vă mulţumesc pentru aprecieri, domnule Mihai! Să ne vedem cu bine în Mediaş! 🙂

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.