Tuesday, January 21, 2025

Acesta este primul articol din seria #degeaba pe tema marketingului digital pe care o sa le scriu in cele ce urmeaza. Incepem cu pagina web.

Imi place sa compar o pagina web de prezentare/un site/magazin on-line cu un sediu sau magazin fizic, real si o sa explic mai jos de ce.

Astfel, in opinia mea, degeaba ai un site de prezentare daca:

1. Nu se adapteaza dispozitivelor mobile, nu este “responsive”, in limbaj web.

Este ca si cum cineva ar intra in magazinul tau si produsele ar fi foarte mici, preturile foarte greu de vizualizat, scrise cu font mic, pe niste cartonase. Peste 60% din vizite (in unele domenii si mai mult) vin de pe telefon sau tableta. Daca siteul nu este usor accesibil de pe mobil, e ca si cum ai invita oamenii la tine in sediu dar usa nu ar fi destul de mare astfel incat oamenii sa poata intra inauntru si sa-si dea seama cu usurinta ce este acolo.

2. Nu stii cati vizitatori ai, de unde au venit, cat au stat pe site si cati dintre ei au devenit clienti

Daca ai avea 100 de persoane care iti intra in magazinul fizic si niciunul n-ar cumpara ti-ai pune o serie de intrebari: produsele nu sunt bune ? pretul este prea mare? modul de afisare nu este eficient? De ce n-ai face acest lucru si pentru site-ul tau? Trebuie sa stii cati vizitatori ai, la ce s-au uitat ei si cati au convertit, adica au devenit clienti. Un instrument foarte bun in acest sens este Google Analytics.

3. Nu-l gaseste nimeni cand cauta produsul/serviciul tau pe Google.

Atunci cand vrem sa cumparam un produs/serviciu dam repede o cautare pe Google, nu? Peste 80% din persoane fac research on-line atunci cand vor sa cumpere ceva. Daca siteul nostru nu se regaseste in rezultatele de pe prima pagina Google atunci sunt foarte mari sanse ca clientul sa cumpere de la concurenta. Aparitia pe prima pagina in cautari Google se face prin SEO (un proces de durata, mai costisitor pe termen scurt si mai putin costisitor pe termen lung) sau prin campanii de Google Ads (mai putin costisitor pe termen scurt, mai costisitor pe termen lung)- practic platesti/licitezi la Google sa-ti afiseze siteul printre primele pe anumite cuvinte cheie. Costurile pot varia de la 10 bani la 10-20 lei per click in functie de concurenta pe cuvintele cheie respective.

4. Imaginile si materialele folosite nu sunt de calitate.

Daca ai fotografii la rezolutie mica, pixelate sau slab luminate, sunt mari sanse ca impresia pe care utilizatorul si-o face asupra produsele/serviciile tale sa fie una proasta si sa plece foarte rapid de pe site si mai mult, sa te evite pe viitor. De asemenea daca textele tale sunt lungi si plictisitoare sau mai grav, cu greseli de exprimare si gramaticale atunci ai o problema serioasa. Fotografiile trebuie sa reflecte realitatea, sa fie profesionale.

5. Continutul siteului nu este actualizat, siteul nu este interactiv, nu ofera continut de calitate, dincolo de prezentarea produselor si nu are traducere
Iti recomandam sa ai un blog si sa scrii acolo noutati din domeniu, pareri, evenimente, astfel incat sa castigi increderea clientilor tai. De asemenea iti recomand sa ai si cateva butoane de Call-to-Action, gen Suna Acum, Rezerva Acum, Solicita oferta etc.

Asa ca roaga compania cu care lucrezi sa-ti instaleze Google Analytics pe site si sa-ti trimita macar lunar statisticile site-ului. O sa fi uimit de lucrurile noi pe care le vei afla despre productivitatea siteului tau si o sa vezi ce masuri poti lua pentru ca acesta intr-adevar “sa merite”. Canalul on-line este unul din cele mai importante in ziua de azi.

2 Comments
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.