Tuesday, September 29, 2020

Asa cum probabil stiti, impreuna cu alti 9 medieseni am participat, in Aprilie 2019, la un circuit de trekking in muntii Himalaya, in Nepal. Circuitul Annapurna se intinde pe parcursul a 200 de km la altitudini intre 2000 si 5000 de metri punctul cel mai inalt fiind pasul Thorang – La 5416 m.  Traseul te poarta, de-a lungul la 17 zile (poate fi facut si in mai multe sau mai putine) in zone arctice cu ghetari vesnici si pana in zone tropicale cu bananieri si vegetatie luxurianta. Este un traseu extrem de frumos, cu peisaje care iti taie rasuflarea si cu oameni ospitalieri care stiu sa respecte si rasfete turistii.

Circuitul a fost facilitat de Cristina Podocea – Descopera Himalaya si agentia Nepal Social Treks & Expeditions, dar ne-am bucurat si de sfaturile prietenilor nostri Christinne si Dan care au fost acum cativa ani pe o parte din acest circuit. Le multumesc tuturor si pe aceasta cale. Am planificat si visat la aceasta tura de vreo 2 ani, ne-am achizitionat biletele de avion in Septembrie 2018. Am sa va povestesc in mai multe episoade, ilustrate cu fotografii cam cum a fost.

Una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat in grup a fost sa luam un ghid local si a fost si recomandarea Cristinei. Desi initial am crezut ca e mai bine mergem fara ghid pentru ca acest lucru ne forteaza, cumva, sa intram mai mult in contact cu localnicii si ca va fi mai aventuros am avut noroc de un ghid foarte responsabil, vesel, prietenos – Kamal. El ne-a dus la cele mai bune cazari, s-a ocupat de mese, de traseu, de organizarea din fiecare zi, dar voi mai reveni la oamenii in Nepal. Am avut si 3 porteri care au carat o parte din bagajele unora dintre noi, iarasi o decizie foarte buna.

Am zburat Bucuresti – Dubai – Kathmandu. Ajunsi in aeroport am fost intampinati cu ghirlande de flori de catre un reprezentant al agentiei care ne-a si facilitat transportul la hotel.

In Kathmandu am stat la un hotel foarte frumos si elegant – Kathmandu Suite Home.

Prima zi am dedicat-o unei vizite ghidate in capitala Nepalului – Kathmandu. Cunoscut si ca Orasul Templelor este situat la 1400 m altitudine in Valea Kathmandu si este centrul istoric, cultural si economic al Nepalului cu o populatie multietnica de aproximativ 1 milion de persoane, in mare parte din hindusi si budisti. Am vizitat mai multe temple, am fost in Patan (Lalitpur) – Orasul Mestesugarilor, am fost pe vestitul rau unde isi incinereaza mortii. A fost o experienta interesanta dar pe care nu as repeta-o. In principal din cauza haosului din trafic, mizeriei de pe strazi si energiilor joase pe care le-am simtit. O impanzire de masini, motociclete si biciclete care circula fara (aparent) nicio regula, claxonand intruna, oameni dormind pe strazi langa caini comunitari, vaci pe mijlocul drumului, carne expusa in conditii improprii. In fine, aici si in general in toate excursia, m-am simtit ca intr-un documentar pe care-l traim live.

Ce mi-a placut a fost vizita la un fel de scoala de arte si la un producator de boluri tibetane autentice. Prima seara am fost invitati de catre agentie la o cina traditionala nepaleza. Despre mancare voi reveni intr-un articol urmator. Cateva fotografii:

Circuitul a fost organizat in Aprilie 2019 cadrul Asociatiei de Turism si Ecologie DIANTHUS, facilitat de Cristina Podocea – Descopera Himalaya si agentia Nepal Social Treks & Expeditions. CITESTE TOATE EPISOADELE AICI.

Fotografii Feri Teglas, realizate cu Huawei P20 Pro.

2 Comments
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.