Monday, November 18, 2024

Interviu realizat de Camelia Starcescu, publicat in ziarul Festivalului concurs de muzica folk “Medias-Cetate Seculara” 2017

Walter Ghicolescu a fost presedintele juriului in cadrul Festivalului concurs de muzica folk Medias-Cetate Seculara, editia nr. 34 – 8-9 Decembrie 2017.

“CS: Cum s-au văzut concurenții acestei ediții a Festivalului ”Mediaș – Cetate seculară”, din postura de membru al juriului?
WG: Festivalul e foarte bun! Concurenții au fost foarte apropiați, ca valoare, și asta a făcut oarecum dificilă jurizarea, alegerea finală. Din fericire, s-a întâmplat să fim foarte apropiați în notele acordate și unanimi în decizii, exact cum era pe vremuri, ”monolit în jurul conducătorului iubit”. Ținând cont de festivalurile la care nu se prea înscriu concurenți, e admirabil că aici, la Mediaș, au fost 18 concurenți înscriși, dintre care 13 au urcat în această seară pe scenă. Mai mult de atât, sunt și foarte buni! Cel mai mic concurent are doar zece ani.

CS: Tu ai fost membru al Cenaclului Flacăra. Cum ți se pare generația de folkiști care vine din urmă, comparativ cu voi, cei de-atunci?
WG: Pot spune că sunt ultimul norocos, fericit, care a fost acceptat în Cenaclul Flacăra cu drepturi depline. După mine, s-a cam tras linie. Mă bucur că încă mai sunt tineri care vin către folk. E adevărat, folkul pe care-l cântă ei nu mai este acela al celor de la care am învățat și noi, o îmbinare fericită între muzică și poezie, ci este un folk adaptat vremurilor. Nu în totalitate, dar cu foarte multe influențe din afară, care vin peste modul lor de a simți folkul. Bine e că există și că evoluează, inclusiv tehnic, căci sunt foarte buni la chitară mulți dintre ei și vin cu niște interpretări interesante ale unor texte clasice, dar sunt și mulți care-și scriu singuri textele. Îmbucurător e că folkul nu moare, ci se reinventează din mers.

CS: Care ar fi minusurile pe care le-ai sesizat atât la concurenți, cât și la festival, în ansamblul său, organizatoric vorbind?
WG: Sincer, fără să mă dau bine cu organizatorii, este unul din cele mai bine puse la punct festivaluri de folk din țară. Pornim chiar de la grija față de concurenți, care n-au fost cazați la te miri ce cămine, ci foarte aproape de sală, sunt toți la un loc, li s-a pus la dispoziție suc, apă, cafea, prăjituri, tot ce vrei. Iar asta s-a văzut pe fața lor, în energia lor, în starea lor. După ce au ieșit din concurs, au rămas împreună, au cântat, au socializat. În alte părți, se cam moare de foame, iar ei pleacă imediat ce ies din scenă. Chiar și Adi Bezna, pe scenă, a remarcat acest fapt. Iar asta este foarte important, dincolo de premiile pe care le câștigă sau nu și care nu reflectă întotdeauna valoarea lor, ci un moment de inspirație dintr-o seară anume. Poate mâine, dacă ar cânta aceiași concurenți, jurizarea ar fi alta.

În privința minusurilor tinerilor care vin din urmă în muzica folk, unul dintre acestea ar fi acela că nu prea ascultă folk, folk clasic. E normal să vii cu ceva nou, dar nu poți avea pretenția că totul începe cu tine, fără să știi ce s-a întâmplat în acel domeniu înaintea ta. Nu poți clădi un bloc cu mai multe etaje începând construcția cu etajul doi. N-ai cum! Trebuie să ai un fundament, o bază. Au fost cazuri când veneau și cântau cover-uri. Iar aici aș remarca alt plus al festivalului ”Mediaș – Cetate seculară”: au contat mai mult compozițiile decât cover-urile. Dovadă că majoritatea concurenților au venit cu compoziții proprii. În rest, foarte bine pregătiți, serioși, sobri, cu prezență scenică. Foarte faini concurenții, foarte fain festivalul!

Next Post

Urmatoarele concerte folk la #Medias

27 ianuarie 2018 0
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.