Tuesday, May 21, 2024

Cautati si plantati un copac

By on 18 mai 2015 0 1855 Views

Guest Post de Florin Capilnean

Sunt atat de incantat de o recenta descoperire incat musai sa va spun si voua. Pe scurt, vreau sa va arat o modalitatea simpla de a planta copaci… din fata calculatorului. Nu ma intelegeti gresi, nu e un joculet ecologic sau cine stie ce farsa. E o treaba cat se poate de reala, cu pomi plantati pe bune in zona ecuoatoriala. Iar voi nu trebuie sa faceti nimic altceva decat faceti de obicei. V-am facut curiosi? Dati-i bice mai departe!
Exista un site numit www.ecosia.org care este in esenta un motor de cautare. Toata lumea are nevoie de un motor de cautare, nu-i asa? Si aproape toata lumea intra pe Google pentru ca toata lumea stie ca Google le stie pe toate. Atunci cand faceti o cautare, Google afiseaza si niste link-uri publicitare pentru care incaseaza niste bani. Suma e mica dar la cele aproape 400 de miliarde de cautari pe zi, se aduna o groaza de bani. Iar cu banii astia, Google face ce vrea. Si bineinteles ca nu planteaza nici macar o papadie.
Ei bine, Ecosia functioneaza la fel dar actioneaza diferit. Face cautarile folosind tot Google (alegeti ca motor de cautare Google asa cum se vede in imagine) doar ca rezultatele le afiseaza in pagina proprie. Si evident, incaseaza o parte din banii de publicitate de la Google. Sumele sunt infime, 0,005 USD/afisare insa si ele se aduna daca sunt mai multe cautari. Pana aici nici o diferenta. Insa Ecosia promite ca 80% din profit il foloseste ca sa finanteze plantarea de copaci in Burkina Faso sau in alte tari ecuatoriale. Ideea mi se pare geniala! Poate ca fiecare in gandul li isi spune, “Dar daca ei zic asta ca sa punem noi botul dar de fapt ei tin banii?” Nu cred asta si am sa va spun de ce. Ei spun 80% din profit. Pai stai nene, ca intai au scazut cheltuielile cu servere, oameni, etc. si abia dupa aia au calculat profitul. Si din ala, 20% si-l tine firma deci mai raman 80%. Ar fi destul sa-i prinda careva cu minciuna si se duce naibii toata tarasenia. Asa ca merita sa doneze cei 80% pentru impaduriri. De ce? Din mai multe motive:
– pentru ca fac o fapta buna (da, se poate!)
– pentru ca oamenilor le place ideea ca pot face si ei ceva din confortul casei
– pentru ca nu au nevoie de publicitate ca sa vina lumea si sa le creasca business-ul
– pentru ca toata lumea este in castig.

ecosia_cum_functioneaza
O sa va intrebati, OK, si merge treaba? Pai merge de vreme ce au plantat deja 1,94 milioane de copaci. Mie mi se pare atat de grozava ideea incat mi-am instalat extensia de Chrome ca sa ajung la site in orice moment si sa fac cautarile de acolo. Si in plus, site-ul iti spune la cati copaci ai contribuit deja! Voi ce mai stati? Dati o fuguta pe www.ecosia.org si cautati ceva. E nevoie de minim 6 cautari ca sa acoperiti cheltuielile plantarii unui copac. Spor la cautari!

ecosia

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.