Ne-am dorit de anul trecut sa ajungem pe Musala, cel mai inalt varf din Peninsula Balcanica (2925 m) situat in parcul national Rila din Bulgaria, insa nu a fost sa fie. Dar anul acesta, avand in vedere ca treceam foarte aproape de Borovets in drum spre Samothraki (despre care o sa va povestesc in alt articol) am hotarat sa oprim si sa urcam varful.
Am plecat din Medias pe la 8:30 dimineata pe ruta Medias – Ramnicu Valcea – Calafat /Vidin – Sofia – Borovets ( 680 km). Am ales sa trecem Dunarea pe la Calafat ( 27 lei) pentru ca podul de la Giurgiu – Ruse este in reparatii si am auzit ca se asteapta destul de mult.
Am ajuns pe la 19 in Borovets, ne-am cazat prin AirBnb intr-un super-apartment ( 150 lei) urmand ca a doua zi sa urcam cu telegondola spre varf. Seara am hoinarit prin statiunea pustie, am verificat inca o data programul telegondolei ( 8:30 – 18:00, ultima cabina pleaca la 17:30) si am mancat pe o terasa luminata in stil american ( Vicky’s Pizza) cu o atmosfera ZEN. La Anamaria i s-a parut ca suntem in Alaska. (n-a fost niciodata, dar daca zice ea, sa o credem pe cuvant). Foarte buna mancarea, foarte comunicativa si serviabila doamna de acolo, in plus am putut plati cu cardul.
A doua zi dimineata ne-am trezit devreme sa prindem prima gondola spre varf. A fost 12 leva de persoana, aprox 28 lei, dus intors si urcarea a durat aproximativ 30 minute. Masina am lasat-o in parcarea telegondolei ( 5 leva/zi)
Daca ai timp poti urca si pe jos, dureaza cam 2-3 ore in plus. Ajunsi in zona Yastrabets (2369 m) am pornit spre Cabana Musala ( 2389) unde am facut un scurt popas, urmand se ne intoarcem dupa ce urcam pe varf pentru a innopta. De la cabana am mai facut cam 2 ore pana pe varf cu o scurta oprire la Refugiul Everets ( 2720 m). Refugiu este, parerea mea, impropriu spus. Conditiile de acolo erau net superioare fata de cabana Musala si daca nu ar fi trebuit sa ne intoarcem devreme la telegondola am fi preferat sa stam acolo.
Parcul National Rila este superb, mult mai frumos decat ne asteptam si am vazut in fotografii pe internet. Este una din cele mai mari si valoaroase zone protejate din Europa, inclusa pe lista ONU a Ariilor Protejate Reprezentant, inclusa in programul Rezervele Biosferei. Mai multe despre parc aici.
Ajunsi pe varful Musala ( 2925 m) am admirat de jur imprejul frumusetile acestor munti si am coborat inapoi la cabana Musala. Cazarea la cabana costa 15 leva ( 34 lei/persoana). Inainte cu 10 minute sa ajungem ne-a prins o ploaie care ne-a udat pana la piele, n-am mai avut timp sa ne luam pelerinele. Am mancat o ciorba de fasole si ne-am bucurat de camera incalzita si ne-am odihnit. A doua zi am prins prima cabina de la 8:30 si am coborat pentru a ne continua drumul spre Grecia.
Muntii Rila seamana cu Retezatul nostru si am ramas indragostiti de ei. Probabil ca vom mai merge la iarna, eventual cu schiuri de tura. Va recomandam cu drag acesti munti.
Si un scurt timelaps:
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
1 Comment
[…] de cele mai multe ori cunosti oameni extrem de interesanti de le care ai ce invata. Cand am fost la munte in Bulgaria am intalnit un tanar francez care a plecat intr-o calatorie solo in Carpati si a vizitat o grama de […]