Colegii de la Nova TV au publicat un material foarte interesant despre faptul ca in centrul Mediasului sunt peste 40 de spatii comerciale de inchiriat si aproape o strada intreaga e disponibila pentru cei care vor sa-si deschida sau sa-si dezvolte un business in zona centrala. Au fost multe mici afaceri care s-au inchis dupa 2-3 luni pentru ca “n-au mers”. Va propun sa analizam putin situatia si chiar sa facem cateva calcule foarte sumare.
1. In primul rand cred ca sumele vehiculate pentru chirii sunt imense.
Sa ceri 400-500 si chiar 700 de euro pentru un spatiu comercial in Medias cred ca e exagerat. Grosso modo si ultrasimplist, daca as vrea sa-mi deschid un magazin in centrul Mediasului pentru a acoperi costurile:
– cu chiria ( sa zicem 500 euro – 2250 lei)
– doi angajati – 4000 lei (cu contributii cu tot)
– cheltuieli administrative/ terti – 1000 lei
ar trebui sa am un profit de 7250 lei, deci incasari totale lunare de 36250 lei. Daca impartim la numarul de zile lucratoare ( sa zicem 22) ar trebui sa avem incasari zilnice de 1647 lei. Daca pretul mediu al unui produs ar fi 18 lei (ipotetic, sa presupunem), ar trebui sa vand 91 de produse, sa zicem ca se cumpara in medie 2 produse/client, ar trebui sa am 45 de clienti pe zi, in fiecare zi. In functie de produs/pozitionare/cerere e fezabil sau… nu prea. Oricum volumul este mare pentru o afacere la inceput.
2. Micii intreprinzatori nu au niciun fel de planificare strategica si asteapta ca business-ul sa fie profitabil in primele 2-3 luni.
Din lipsa experientei si a unui background de business, majoritatea celor care isi deschid mici afaceri nu au niciun fel de planificare strategica, nu se gandesc la timpul necesar unui business sa ajunga la break even si nici nu apeleaza la consultanti.
Dupa parerea mea este prematur sa te astepti ca un business sa fie profitabil in primele 6 luni de la deschidere.
Antreprenorii nu au campanii de comunicare sau de promovare, se asteapta ca pozitionarea in centru sa le aduca direct succesul, in primele luni de viata ale unei afaceri.
In concluzie pana proprietarii de spatii comerciale nu-si revin la niste tarife suportabile si micii intreprinzator nu-si planifica afacerile asa cum ar trebui, centrul orasului va ramane “de inchiriat”. Multe aprecieri celor care rezista si mentin in viata zona comerciala centrala.
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
5 Comments
Sunt total de acord cu articolul despre chiriile imense din centrul Mediasului. O mutare gresita a primariei de a limita accesul in centru cu masina a contribuit si ea la decaderea comerciala a zonei. Plus ca primaria nu asigura suficiente locuri de parcare sau sa reorienteze traficul auto. Mai e mult de lucru si trebuie oameni pasionati ptr aceasta. Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile…
Bune punctat Feri. Febra castigului infierbanta mintea repede si la intreprinzator si la proprietarul de spatiu. Trebuie repede si mult. Nimeni nu s-ar supara, dar nu are cum sa mearga totul ca la microunde.
Eu am cautat un spatiu decent si ~corso~ ar fi fot o zona bunicica, dar preturile nu runt realiste, ca sa nu spun ca in orice stare ar fi spatiul, tot mai ai nevoie de interventii ca acesta sa se adaptaze nevoilor tale.
CU accesul auto… si cu barierele alea e omor, trece de ele cine vrea se pare, daca nu ar fi oare ce s-ar intampla?
Oricum spatiu de parcare, in zona aceea, nu au de unde face decat daca sapa in pamant.
Scurt si cuprinzator !
Foarte buna analiza, as adauga puttered tot mai scazuta de cumparare a cetatenilor si nr tot mai mic.
AS DORI SI EU UN APARTAMENT DAR CU PLATA IN RATE