Sportul este o activitate sănătoasă şi necesară oricărei persoane pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor, indiferent de natura lor. În România practicarea sportului se impiedică de mai multe obstacole. Şi când spun sport, mă gândesc la sport ca hobby, ca necesitate, nu la performanţă. Dacă-ţi place jogging-ul îţi dai seama ca în toate parcurile ai mari şanse să fi lovit de biciclişti, motociclete şi chiar maşini sau să fi muşcat de maidanezi. Daca ai “nenorocul” să fi femeie, te trezeşti cu strigături şi propuneri indecente pentru că la noi, sportul nu este ceva obişnuit.
Dacă-ţi place bicicleta, ciclismul, observi cu neputinţă că nu ai piste de bicicletă. Dacă circuli pe marginea drumului, şansele să te bage în şanţ un camion sunt foarte ridicate. În plus de asta, chiar dacă circuli pe marginea drumului eşti claxonat, fără motiv, din sută în sută de metri. Respectul pentru ciclişti şi gradul de înţelegere a faptului că şi ei fac parte din trafic sunt la un nivel scazut, spre zero. Dacă alegi să pedalezi pe drumuri lăturalnice, prin sate şi comune, locuitorii, în special copii şi tinerii îţi sar în cale, mai mai să te doboare, fiindcă tu, cu cască şi ochelari de bicicletă, eşti, pentru ei, un OZN.
Schiul e disponibil iarna, însă în staţiuni e mare manelism, stai la telecabine ore în şir, pârtiile nu sunt ingrijite, impresiile şi figurile unora care dau peste tine cu maşini, schiuri, snowmobile te lasă rece.
Alte sporturi care implică şi cheltuieli financiare sunt mai disponibile, însă numai pentru unii.
Oricum, sportul în România, nu este pentru intelectuali. De obicei aceştia sunt burtoşi, prea preocupaţi de latura intelectuală, de dezvoltarea mentală, fără a conştientiza importanţa stării de sănătate. Educaţia sportivă este tergiversată, miniştrii supraponderali vor să scoată orele de sport din programă, părinţii interzic tinerilor să facă mişcare în detrimentul învăţatului non-stop, iar dacă cineva te vede cu casca de bicicletă pe cap şi cu pantaloni speciali te râde.
Sportul este necesar, mişcarea e esenţială. Dacă nu înţelegeţi, lăsaţi-i pe cei care au făcut-o să se desfăşoare.
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
3 Comments
Stim toti k daca mergi cu bicicleta vei fi claxonat oricum, daca iesi la alergat vor striga goriloii in calduri dupa tine, daca mergi la ski stai la coada… Ar fi bine sa ne obisnuim cu ideea si sa practicam cat mai mult sport in ciuda tuturor acestor impedimente.
Frumos articol si hiper-ultra-mega-real, din pacate.
Foarte frumos si concis spus!
Din pacate mentalitatea romanului se schimba greu… foarte greu, si pe termen lung 🙁
Bravo Feri ! Ma regasesc in articolul tau. Noroc ca mai mergem la munte unde nu exista nici goriloi si nici vehicole sau poluare.