Weekendul 3-4 August 2019 l-am petrecut la Hoghilag, facand fotografii la Sarbatoarea Tuberozelor. Este un eveniment creativ care a scos comuna Hoghilag din anonimat si a pus-o pe harta evenimentelor cu acoperire nationala. Este primul loc din Romania unde se cultiva tuberozele, inca din anii ’60 de catre sasi, iar in prezent exista peste 20 de familii care au preluat traditia cultivarii cestei flori. Fiecare din ei detine cate 3 plantatii diferite pentru ca aceasta floare infloreste o data la trei ani. Anual, in cadrul Sarbatorii Tuberozelor, localnicii isi deschid portile catre vizitatori. Evenimentul, organizat de Primaria Hoghilag a cuprins si mai multe momente culturale, concerte si un targ de produse traditionale locale despre care o sa va spun in cele ce urmeaza. Dar inainte de toate vreau sa spun ca la astfel de evenimente se vede ca omul sfinteste locul. Totul a fost facut cu drag pentru oameni, incepand de la localnicii care si-au deschis portile catre vizitatori, continuand cu Primaria si Scoala, voluntarii si toti cei implicati in organizare.
Evenimentul a debutat cu targul de produse locale si regionale, unde am putut admira opere de arta, tablouri pictate manual, broderii, aranjamente florale, bijuterii realizare manual, ceramica s.a.m.d. dar am putut si degusta paine cu untura si ceapa, porumb fiert, briose, zacusca, miere, rosii si alte bunatati. In tot timpul sarbatorii s-au putut cumpara tuberoze de la localnici.
In interiorul Bisericii Evanghelice au avut loc proiectii de film si doua evenimente culturale foarte interesante – lansarea monografiei satului Prod. “Prod in mijlocul lumii – O comunitate germana in scaunul Sighisoara din Transilvania” este o lucrare de aproximativ 500 de pagini si a fost scrisa in limba germana de Lukas Geddert si tradusa in limba romana de Mihai Florea. Este fascinant cum se pot scrie atatea sute de pagini despre un sat din Transilvania.
Cel de-al doilea eveniment cultural a fost concertul simfonic sustinut de orchestra “Camerata Petru Ghenghea”. Sub bagheta dirijorului Andrei Iliescu au fost prezentate lucrari de W.A. Mozart, Vivaldi, Caccini, Ceaikovski, Gomez, Saint-Saens, Ivanovici iar solisti au fost Hortenzia F. Forray – soprana, Ileana IONESTI – vioara, Teodor Chircu – violoncel.
In tot acest timp s-au organizat tururi ghidate in gospodariile cultivatorilor de tuberoze. Aceste tururi mi-au placut in mod deosebit pentru ca experimentezi efectiv viata de la tara, in curtile cu animale – caini, pisici, gaini etc, culturi de legume si tot ceea ce tine de gospodaria clasica din zona rurala a Transylvaniei.
Dupa amiaza, scena din Curtea Scolii Generale a adus multa voie buna cu Aurel Tamas; Luminita Dejan si grupul Mugurasii de pe Tarnava; Fanfara Saseasca Blaskapelle din Neppendorf; Formatia de dansuri a comunei Hoghilag; Ansamblul de dansuri din Chirpar; Diana Elena Pacurar;
A doua zi, Duminica 4 August, avand si norocul unei vremi mai favorabile, au continuat vizitele ghidate in gospodariile cultivatorilor si a avut loc lansarea cartii ”UN SELFIE PENTRU U.E” proza scurta – editura Vatra Veche. Au prezentat Nicolae Baciut, Razvan Ducan si Ioan Marcos. Dupa amiaza a fost dedicata concertelor de muzica populara.
Au avut loc si diverse expozitii si ateliere speciale, din care as mentiona – Expozitie cu vanzare CASPARI SI AMBROSI-MEDIAS- istoric de replantare a Europei cu vita altoita, Atelier ”Creatii florale pentru artisti zambitori”, ”Podoabe florale pentru zane si printi de poveste”, Expozitie cu vanzare si atelier pictura in acril Katia Manoila, Atelier de pictura pe sticla si in acuarela -Preot Danila Alexandru
In concluzie felicit Primaria Hoghilag, pe domnul Primar Nicu Lazar si intreaga lui echipa pentru organizarea acestui eveniment care a avut si acoperirea media pe care o merita ( a aparut pe TV national, radiouri si on-line – doar la mine pe pagina postarile au avut peste 40.000 persoane reach)
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.