O conversatie cu Dan m-a provocat sa fac un mic calcul si sa vi-l impartasesc, un calcul vizavi de cati bani dam la stat si cam ce primim inapoi in schimb. Grosso Modo sa luam ca exemplu o familie cu un salariu mediu, sa zicem 1600 lei/persoana. Pentru a da 1600 lei in mana angajatului, angajatorul cheltuieste 2770 lei. De fapt acestia sunt banii care i se cuvin celui care munceste.  Din start, adunand contributiile pe care le plateste angajatul ( 658 lei = somaj, CAS, CASS, Impozit pe venit) si contributiile platite de angajator ( 519 lei=CAS, somaj, garantare, itm, asigurare accidente etc.) ajungem la 1177 lei/persoana. Bun, sa presupunem ca familia cheltuieste undeva la 30 lei/zi/persoana pe mancare/bautura si intretinere (utilitati), deci 1800 lei pe luna. Din 1800 lei, 24% este TVA, adica 348 lei care merg direct la stat. Sa presupunem in continuare ca cei doi au o masina si consuma combustibil de 350 lei/luna.  TVA-ul si accizele reprezina 48.1 % din aceasta suma ( a se vedea articolul de aici), deci inca 168 lei catre stat. Mai puntem 150 lei/luna asigurare/rovigneta/reparatii, deci 29 lei TVA.  Mai departe sa presupunem ca cei doi cheltuiesc cam 200 lei/luna/persoana pentru haine/incaltaminte, deci 400 lei/luna, TVA platit 77 lei. Inca 150 lei/persoana pentru iesiri in oras/teatru/cinema/cadouri, deci inca 58  lei catre stat.Mai adaugam 22 lei/luna impozit pe locuinta si masina, si mai raman 158 lei de pus “la ciorap”. Cam asa arata tabloul lunar si procentul care-l dam statului:

 

calcul

Deci mai mult din jumatate din munca noastra merge la stat, muncim jumatate din luna pentru stat. Si ce primim in schimb (asta din experiente personale):

– cu piciorul rupt la urgente, statul te trimite sa-ti cumperi  fase si gips, intr-un sistem sanitar mizer si infect, iar daca ai nevoie de o interventie mai complicata trebuie sa aduni zeci de ani cei 100 lei care-ti mai raman sau sa-ti iei cateva credite

– umilinta din partea celor care ar trebui sa te protejeze si sa previna, nu sa te vaneze in tufisuri

– un sistem de invatamant fara manuale ( nici macar din acelea pe care ti le cumperi tu !!) si conditii mizere pe anumite locuri

– un sistem de protectie sociala in schema Ponzi

Si asa mai departe. Ne mai gandim daca vrem dreapta sau stanga la presedintie ?  Ne mai gandim daca trebuie sa avem pretentii de la organismele statutului, daca le dam 50% din munca noastra ?!

Multumesc Calin Barsan pentru adaugari si corecturi :).