Azi am amplasat la izvoarele de pe Mosnei, Stadionului, Izvorul Dorului, Greweln si Sibiului placute informative cu buletinele de analiza, intr-un proiect demarat, in mod voluntar, de Asociatia Dianthus Medias in parteneriat cu Apa Tarnavei Mari cu prilejul Zilei Internationale a Apei (22 Martie). Din 3 in 3 luni Apa Tarnavei suporta cheltuielile cu analizele si Dianthus cele cu realizarea si amplasarea placutelor  pentru a informa cetatenii cu privire la indicatorii de potabilitate a apei. Din pacate, toate izvoarele au anumiti indicatori care depasesc minimul admis la bacterii coliforme, enterococi sau azotati. Buletinele se pot consulta, in intregime aici. Cel mai “sanatos” este izvorul din Greweln care depaseste cu foarte putin indicatorii, urmat de Izvorul Dorului. Cel mai putin “sanatos” este izvorul de pe Mosnei.

Reactiile unor cetateni cand au vazut ca amplasam placutele au fost diverse: “de zeci de ani luam de aici si n-a murit nimeni” (serios!?), “lasa domne ca vrea Apa Tarnavei sa consumam de la robinet, sa-si recupereze investitiile”, “toti batranii iau de aici de ani de zile si nu s-a imbolnavit nimeni”, “maine nu o sa mai fie placa asta aici ca o rupe careva” (de ce?).

Noi nu interzicem nimanui sa ia apa de la izvoarele contaminate, fiecare e liber sa ia de oriunde. Si din paraul Mosnei daca vrea. Pe de alta parte consumul de apa contaminata nu are intotdeauna efecte adverse imediate, ci in timp. Noi informam, fiecare isi ia deciziile pentru el, dar teoriile conspiratiei cum ca vrea Apa Tarnavei Mari sa-si recupereze investitiile sau (ziceau unii) ca e implicat cumva si Kauflandul (care fura la pret) sunt hilare. Nu se moare de la niste bacterii coliforme dar nici nu cred ca sunt bune la digestie…

izvoare-dianthus-2016