Saturday, December 21, 2024

Zlatna – Poarta de intrare in Tara de Piatra

By on 16 noiembrie 2013 1 2139 Views

Prima oara cand am auzit de Zlatna a fost la un concurs de turism montan la care au participat si cei de la Trascau Corp . Am aflat apoi de la ei de ariile protejate pe care le aveau in custodie in zona si mi-am dat seama ca este o zona foarte frumoasa, cu un imens potential turistic. Piatra Bulbuci, Cheile Glodului, Calcarele de la Ampoita, Cheile Mazii, Cheile Cibului sunt doar cateva obiective turistice naturale din apropierea Zlatnei.

Joi, 14 Noiembrie, cu sprijinul lui Adrian Puiulet si Marius Matache am facut o scurta vizita in oras, impreuna cu Cristi Florea si Raluca Chirculescu. Am discutat cu domnul primar Silviu Ponoran despre investitiile si transformarile care au avut loc in acest oras minier de-a lungul timpului. Am aflat ca Primaria a castigat fonduri de peste 53 milioane de euro pentru restaurare si reconstructia orasului, ca doresc sa dezvolte turismul si si-ar dori sa aiba si ceva industrie.

Apoi am fost fascinati de doamna Melania Forosigan, cetatean de onoare al orasului, care ne-a povestit despre istoria Zlatnei. Cu o debordanta pasiune si un patriotism local contagios, doamna Melania sau marea doamna a Apusenilor, ne-a povestit despre Ampelum, Auraria Minor, despre prima atestare documentara din 158 d. Hr si cum a ajuns Zlatna centrul domeniului aurifer al muntilor Apuseni. Am aflat apoi despre  miscarile sociale din anii 1757 si 1761 si despre influenta avocatului Petru Dobra si actiunile principelui Gabor Bethlen. Mai multe detalii despre istoria orasului Zlatna aici.

Ghidati de Adrian Puiulet, consilier local si coordonator al Centrului de Informare si Dezvoltare Turistica, am vizitat Zlatna Sport Center, un complex sportiv format din doua piscine, teren de fotbal cu tribuna de 3500 de locuri, un centru de monitorizare cu locuri de cazare ( 16 camere), sala de fitness, sauna si sala de conferinta.

 

Imi place foarte mult cum au denumit si conceput centrul de informare turistica : Centrul de informare si DEZVOLTARE turistica. Multe materiale interesante am gasit acolo.

 

Am vizitat apoi Biserica Ortodoxa Ctitorita in 1424 avand hramul Adormirea Maicii Domnului, care mai pastreaza importante dovezi ale picturilor murale stravechi.

Si totul a culminat cu o seara folk si  lansarea albumului lui Make – “Hoinar in Piata Matache”  la Leu de Aur. Au cantat Adrian Puiulet, Dan Viorel Stefan, Marius Matache si am reusit sa cant si eu cateva melodii, in ciuda racelii. Momentul a fost condimentat de poeziile lui Marcel Visan si Adrian Puiulet. Finalul apoteotic a fost instrumentat de Make cu cantece patriotice, cand tot localul a cantat si a aplaudat alaturi de el. E o regiune in care locuitorii sunt mandrii de originile lor si de istoria lor, asa zbuciumata si pusa la incercare cum a fost.

Mai multe fotografii de la eveniment aici ( by Horia Fleser).

 

1 Comment
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.