Sunday, April 14, 2024

Roata echilibrului vietii si cele 6 spite

By on 25 ianuarie 2016 1 2099 Views

Vreau sa va impartasesc un concept interesant din cartea de care va povesteam aici si anume Roata echilibrului vietii. Autorii preiau din cartea “Transformati-va problemele in oportunitati” – C. Devis si M.M. Perez de Beltran ideea conform careia roata echilibrului nostru este ca roata unei biciclete. Daca este stramba sau nu este bine centrata nu se va roti bine. Cele 6 spite ale rotii, de fapt cele 6 domenii ale vietii sunt:

1. Fizic – conditia noastra fizica, sanatatea – cu o influenta directa asupra celorlalte domenii. Stiti deja – faceti miscare, mancati sanatos!

2. Emotional – motorul bucuriei noastre si al iubirii – cel care ne ofera motivarea, fermitatea si comportamentul corect

3. Profesional – se refera la tot ceea ce are legatura cu munca si are o parte importanta in realizarea personalitatii. Cautati sa faceti ceea ce va place, gasiti-va vocatia.

4. Intelectual – se refera la hrana spirituala, la studiu. Invatarea continua, setea de noutate sunt elemente care ar trebui sa fie prezente mereu in preocuparile noastre.

5. Spiritual – este vorba de suflet, valorile filosofiei de viata, exprima integritatea persoanei si modul de viata. Spiritualitatea nu inseamna neaparat religie.

6. Social – sectorul activitatilor omenesti, al intalnirilor cu prietenii, cu familia. Suntem fiinte sociale si avem nevoie sa impartasim cu semenii opiniile, pasiunile si emotiile.

Iti propun sa te gandesti la fiecare din acest aspect si poate chiar sa incepi sa lucrezi la echilibrarea rotii vietii.

the_secret_life_of_walter_mitty_by_janvavrusa-d7i49y9.png

1 Comment
 • Krista 8 ani ago

  Foarte adevărat.
  Când spița nr. 1 cedează, e nasol tare. Dar ai alte cinci cu care să încerci o redresare. E o adevărată jonglerie dar funcționează, iar în timp ajungi expert – de musai ca de voie bună.

  Din cauză că spița 1 e defectă, s-a cam strâmbat și spița 6, dar iau din spița 1 muntele și cu celelalte patru rămase, tot găsesc un echilibru.

  Tatăl meu avea o vorbă
  ”- Fă muiere mămăligă.
  – N-am făină.
  – Fă și-așa.”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.