Sunday, April 14, 2024

Respectati meseria de ospatar !

By on 28 noiembrie 2013 2 4300 Views

Constat ca in Romania meseria de ospatar este destul de desconsiderata. In special de cei care nu au legatura cu domeniul ospitalitatii si care cred ca a fi ospatar inseamna sa plimbi doua cafele si o portie de spaghete de la bucatarie la o masa. Si ca poti fi un ospatar bun, indiferent daca ai sau nu vreo inclinatie pentru acest domeniu.

In realitate, meseria de ospatar este la fel de importanta, serioasa si solicitanta ca si meseria de tamplar, mecanic, dentist sau profesor. Exagerez ? Nicidecum, pentru ca ma refer la un ospatar adevarat, care stie cum sa preia un client, cum sa se prezinte, pe ce parte sa serveasca ciorba, ce tip de pahar se asorteaza cu bautura, ce tip de cutit se foloseste la peste, cu ce vin se asorteaza vita sau din ce ingrediente sunt facute preparatele din cartea de meniu. As putea continua la nesfarsit, sunt carti intregi pentru pregatire.

Din pacate, din cauza salarizarii destul de proaste din turismul romanesc, ajung ospatari si chelneri tot felul de persoane care n-au legatura cu arta de a servi. Oameni care par deranjati atunci cand intri in salonul de restaurant sau carora le e greu sa te-ntrebe daca totul este in regula sau daca mai doresti ceva. Ospataria pare ceva sezonier, sa lucrezi ceva in vacanta de vara sau pana iti gasesti ceva mai bun. Cam asa e perceputa la noi meseria, sau cel putin asta e feeling-ul meu. Meseria e frumoasa, curata, eleganta, esti in permanent contact cu oamenii, ai parte de multe provocari dar si de rasplata.  E meseria cu cel mai rapid feedback : bacsisul. Si poti castiga bine de tot.

Asa ca, va rog eu, respectati meseria de ospatar, si respectati-i pe cei care o practica. Merita, cunosc eu multi ! Garantez pentru ei.

Pe de alta parte, voi cei care practicati meseria, luati-o in serios, nu e o joaca, si indiferent pentru cat timp ati practica-o, incercati sa o faceti la cele mai inalte standarde. Va garantez ca veti avea beneficii imediate !

  Turism
Next Post

3 destinatii turistice recomandate

25 martie 2014 1
2 Comments
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.