Sunday, July 14, 2024

Ieri am participat la o actiune umanitara organizata de doamna Halmaghi Catalina, directoare a scolii Mihai Eminescu din Medias. Elevii scolii au strans alimente pe care le-am dus batranilor izolati din muntii Apuseni, zona Ramet. In zona casele sunt foarte rasfirate, n-au drumuri, trotuare si sunt construite traditional din lemn, chirpici, paie. Cei ramasi pe aceste meleaguri sunt batrani, au peste 75 de ani si sunt inradacinati aici. Desi copii lor au plecat spre locuri mai “prietenoase” ei nu vor sa plece la “oras”. In drumul dintre doua astfel de case ne intrebam de ce acesti oameni au aceasta rezistenta de a se muta de la munte. Oare ei simt, fara sa constientizeze neaparat, influentele energetice, electro-magnetice ale unui oras? Oare se simt ingraditi de betoane, garduri sau coplesiti de agitatia lumii moderne? De ce aleg sa ramana in acest locuri mai putini prietenoase, in special iarna, chiar si atunci cand se simt neputinciosi. Sau sa fie vorba doar de obisnuinta? Raspunsul a venit chiar de la urmatoarea doamna la care am fost. Printre cuvinte de multumire si lacrimi ea ne-a spus: “Niciodata n-a fost mai bine ca acum…! Pe vremea mea nu aveam papuci, umblam in “opcinci”, iar paine facea mama doar de Craciun si Sarbatori, in rest mancam mamaliga cu otet.”  Astfel de cuvinte, auzite din gura unor batrani care traiesc singuri si izolati in case cu pamant in loc de podea, cu acoperis de paie, gauri in usa la intrare, fara curent, gaz, apa etc. te fac sa te gandesti la adevaratele probleme ale vietii. Au fost mai multe astfel de momente emotionante.

Acesti oameni au dus o viata extrem de grea, muncind pentru traiul de zi cu zi, crescand animale, cultivand plante si trudind pe aceste meleaguri feerice.

Cateva fotografii cu zona:

A fost o experienta foarte utila si incarcata emotional atat pentru noi cat si pentru copiii scolii Mihai Eminescu, care i-au si  colindat pe cei in varsta. Felicitari si multumiri doamnei Halmaghi pentru organizarea acestei actiuni.

Va recomand documentarele realizate de TVR1 – Izolati in Romania:

 

Next Post

Recomanda-ne producatori locali

13 ianuarie 2019 0
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.