Saturday, December 21, 2024

Iraţiunea economică forfertară

By on 9 aprilie 2009 7 1441 Views

Iraţiunea economică forfetară

Săptămâna trecută ni s-a servit încă o dovadă clară că unii dintre aceia care ne conduc habar n-au de economie, de principiile şi expertiza Uniunii TaxEuropene. Impozitul forfetar propus spre impunere IMM-urilor are efecte adverse pentru economia şi populaţia ţării noastre. Împovărarea fiscală a IMM-urilor ar duce la creşterea evaziunii fiscale, ceea ce înseamnă bani mai puţini la bugete, la desfiinţarea unui procent ridicat de IMM-uri din care rezultă o rată a somajului ridicată, mai mulţi asistaţi social şi mai puţini bani la buget.

Cei care au bun simţ economic ştiu că rolul IMM-urilor în economie este extrem de important, din mai multe perspective. Pe de o parte IMM-urile sunt principalele purtătoare ale ofertei pe piaţa forţei de muncă, 70 % din locurile de muncă sunt asigurate de astfel de intreprinderi. Pe de altă parte intreprinderile mici şi mijlocii asigură competitivitatea pieţelor pe care activează, ceea ce înseamnă produse şi servicii mai bune la preţuri mai bune. Acest tip de firme favorizează inovaţia şi flexibilitatea întrucât ele trebuie să se adapteze rapid nevoilor reale ale consumatorilor. IMM-urilor contribuie la buna funcţionare a intreprinderilor mari prin furnizarea de diferite servicii şi produse pentru acestea.

Despre rolul intreprinderilor mici şi mijlocii s-au scris cărţi întregi. Peter Drucker spunea că “micile afaceri reprezintă catalizatorul principal al creşterii economice”. Dar aşa se întâmplă când filosofi, istorici, biologici şi alţi specialişti paraleli cu principiile economice legiferează în domeniul economic. Probabil că pentru ei Drucker, Friedman, Say, Hayek şi alţii sunt la fel de importanţi ca Piticul Porno, Tarzan din Transilvania, Sexy Brăileanca şi Tolea Ciumag.

Vă aşteptăm sugestiile, frustrările şi criticile pe adresa office@jurnaldeweekend.ro , cu subiect “Colţul frustratului”.

Feri Teglas

Next Post

Sclavia monetară [ Jurnal de Weekend]

29 aprilie 2009 2
7 Comments
  • Julia 16 ani ago

    Pai din cate am inteles acest impozit forfetar se va aplica doar intreprinderilor care nu au profit sau care au impozitul pe profit mai mic decat cota forfetara. Bineinteles ca unele IMM-uri vor fi afectate insa acest impozit ii afecteaza mai mult pe cei care lucreaza ilegal si isi declara profit 0 pt a nu plati impozit.Totusi avand in vedere ca sunt multi care “fenteaza” statul eu zic ca e destul de logic gandit acest impozit forfetar si cred ca prin aceasta taxa se va majora considerabil bugetul de stat. Insa parerea mea e ca deocamdata nu putem pune in balanta avantajele si dezavantajele ptr ca e greu sa ne dam seama care vor fi mai multe.

  • Au 16 ani ago

    “Daca statul nu ma lasa sa traesc si pe mine” -se fac mai multi bani la nergu daca se aplica chestia asta.Asa ca Iulia stai linistita…

  • Julia 16 ani ago

    @Au, eu stau foarte linistita dar ce spui tu e un paradox.pana la urma statul nu ne lasa sa traim sau ne permite sa “furam” mai mult prin acest impozit?….hotaraste-te la una din variante….parerea mea e k prin asta nu se urmareste decat sa se aplice legea pt toti. adica aveand in vedere k un procent destul d mare d IMM-uri au profit 0, prin introducerea acestui impozit s-ar majora bugetul atat la nivel judetean cat si national si asta ar fi in avantajul populatiei. De furat, eventual, o sa se fure direct din buget. Da’ na, cu cat e mai mare cu atat mai bine sa se “sature” toti.

  • Julia 16 ani ago

    aaa…si la profit 0 sper k se inteleg “”

  • Cristi 16 ani ago

    Nu stiu ce vrei sa zici Julia, dar inchipuieti ca ti-ai deschis un amrat de chiosc cat sa traiesti de pe o zi pe alta. Inchipuieti ca pana la 1 Mai 2009, iti calculai venitul anual, scadeai cheltuielile si din suma rezultata(profit) plateai 16% impozit. Acum inchipuieti situatia dupa 1 Mai 2009, cand indiferent ca ai avut profit 10 lei, 0 lei sau dimpotriva ai fost in pierdere, tu trebuie sa platesti 1650 de lei pe trimestru, adica vreo 64 de milioane pe an. De unde puii mei cand profitul meu pe an era de 50 de milioane sa zicem?!?! Eu zic ca chestia asat doar va incuraja si astfel va lua amploare munca la negru. Dar stiti cum e: unde nu-i cap, vai de noi 🙂

  • Julia 16 ani ago

    @Cristi, hai sa fim seriosi ca o societate care nu inregistreaza profit o perioada mai mare de timp ar ajunge in imposibilitatea de asi plati cheltuielile si ar da faliment. Si, totusi, la noi in medie cam 30-40% din firme functioneaza ani de zile cu profit 0 in acte. Asta cum iti explici? Mie una nu mi se pare corect fata de societatile care functioneaza legal. Daca asta e legea treb aplicata pt toti. Nu e normal ca la buget sa cotizeze doar 50% din firme.

  • george r 16 ani ago

    intodeauna am avut un dinte impotriva celor care fac ..sa ii zicem specula sau comert. adica sa inteleg si eu mai bine. nu produci nimic dar faci comert. iei un ac cu 1 leu si il dai cu 3, si te numesti INVESTITOR sau OM de AFACERI. asta este valabila atat macro cat si micro, fie ca ne raportam la un chios, fie ca ne raportam de exemplu la trident. deocamdata productia noastra industriala scade iar marketurile si chioscurile merge pe o industrie din afara tarii noastre. desigur ca este mai comod si mai util sa iti deschizi un amarat de chiosc si sa speculezi preturile decat sa produci ceva. desigur ca exista milioane de lamentari pe zeci de mii de forumuri si bloguri, dar dupa cum stiti si voi suntem o natiune de comozi si carcotasi si care asteapta sa fie serviti la pat. ei bine, cu sau fara impozitul respectiv oricum suntem intr`o mare groapa din care nu o sa iesim prea curand, sau nesifonati rau de tot.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.